Lif prisades på Teologifestivalen

Prästen, skribenten och radioprofilen Camilla Lif tilldelades Silverkeruben under Teologifestivalen, som hölls i Uppsala i helgen.

– Tänk att det finns ett pris för samtidens formuleringskonst inom teologin, sade Camilla Lif när hon tog emot priset, som delades ut för femte gången.

Camilla Lif har arbetat med stöd i missbruksbehandling på Kronobergshäktet och även jobbat med terapeutiska samtal, krisstöd och själavård. I motiveringen till priset skrivs att ”Camilla är en svårskrämd person som tryggt kan leda sin motpart genom svåra situationer och som samtidigt älskar att ta sig an nya yrkesmässiga utmaningar.”

- Jag är glad, stolt, överraskad och ödmjukad. Och uppmuntrad att fortsätta skriva, sade Camilla Lif

Tidigare mottagare av Silverkeruben är Martin Lönnebo, Ylva Eggehorn, KG Hammar och Jonas Gardell.

Teologifestivalen, som är öppen för alla som vill, hölls för femte gången i Uppsala i helgen. Temat var Leva genom tron och programmet innehöll anföranden, samtal, gudstjänster, möten och fest.

Mässor och gudstjänster hölls i domkyrkan medan lördagsmorgonens andakter och och söndagens bordssamtal hölls i Missionskyrkan.  

Eftersom det är reformationsår i år  fanns (förstås) också en specialtillverkat kyrkport

- När Martin Luther spikade upp sina teser i Wittenberg blev det startpunkten för reformationen säger Bengt Danielsson, präst och en av de ansvariga för Teologifestivalen.

- Därför har vi låtit tillverka en kyrkoport där  deltagare och medverkande får formulera sina egna teser för den förändring de vill se i kyrkan i dag.

Under en intensiv lördag fylldes porten snart också med lappar där deltagarna skrev ned tankar, teser och många förslag till förändring.

”Mer röst åt folket”, ”Tillbaka till källorna”, ”En kyrka där man får tvivla” och ”Fler unga i kyrkopolitiken” är några av dagens teser – 500 år efter att Martin Luther stod och spikade på en kyrkport i Wittenberg.

I söndagen högmässa predikade Mark Mac Donald, biskop i Kanada och en stark förkämpe för den ursprungsbefolkning som han själv tillhör.

- Mark Mac Donald är djupt engagerad i urfolkrättigheter i Kanada och har där att han följt och deltagit i arbete kring Truth and Reconciliation Commission, den kommission som har behandlat en ganska svår relation mellan kyrkan och urbefolkningen, berättar Henrik Grape som är handläggare för hållbar utveckling, ett uppdrag i Svenska kyrkan på nationell nivå, i ett pressmeddelande

- Han benämner sig själv som en urfolkbiskop och har en stor förståelse för den andlighet som sätter samman ekosystemen med mänskligt liv. Hans starka engagemang för klimatfrågan är tydligt rotad i den spiritualiteten, något som är väldigt unikt.

Sara From                 

Teologifestivalen arrangeras av Svenska kyrkan och Sensus studieförbund. Uppsala stift är huvudarrangör i samverkan med Västerås, Stockholms och Strängnäs stift, Svenska kyrkans på nationell nivå, Svenska Kyrkans Unga, Universitetskyrkan i Uppsala, Sveriges Kristna Råd och Uppsala pastorat och domkyrkoförsamling.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.