Nyhet

Liberia blickar framåt — väljer ny president

Idag går Liberia till val och kampen är intensiv mellan kandidaterna till att bli efterträdare till Afrikas första kvinnliga president, Ellen Johnson Sirleaf.

I presidentvalets första omgång finns 20 kandidater som vill ta över makten efter den 78-åriga Nobelspristagaren. Bland de favorittippade finns fotbollsikonen George Weah, vicepresident Joseph Boakai, oppositionsveteranen Charles Brumskine och läskmiljonären Alexander Cummings.

Ingen väntas dock få tillräckligt många röster för att kamma hem segern — utan en andra och avgörande valomgång väntas mellan de två toppkandidaterna om ungefär en månad.

Ellen Johnson Sirleaf, som är metodist,  har hyllats för sina insatser för fred och stabilitet i Liberia. Men landet är fortfarande ett av de fattigaste i världen och ekonomin drabbades hårt av utbrottet av ebola för några år sedan.

Därtill klagar många liberianer på utbredd korruption och brist på grundläggande offentliga tjänster.

- För mig står den här regeringen för fred, det är allt. Hon (Johnson Sirleaf) får ett plus för det. Men hon har inte lyckats med att bekämpa korruptionen. Hon har misslyckats med att hantera människor som stulit pengar för att bygga stora hus, säger taxichauffören Timothy Sambulah till nyhetsbyrån Reuters.

Valet gäller även vicepresident och ledamöter till representanthuset. Preliminära resultat väntas inom två dygn.

 

Fakta: Ett av världens fattigaste länder:

Liberia är ett av världens fattigaste länder. Trots att freden har stärkts rapporteras fortfarande många brott mot mänskliga rättigheter, särskilt mot kvinnor och barn. Nästan hälften av landets befolkning är under 15 år.

Liberia skapades av frigivna slavar som repatrierades från USA till Afrika i början av 1800-talet. Blev självständig republik 1847. De frigivna slavarna och deras ättlingar, americo-liberianerna, blev landets elit och styrde fram till 1980, då maktmonopolet bröts genom en militärkupp. Läget förvärrades ytterligare då krigsherren Charles Taylor, sedermera president, försökte återställa americo-liberianernas maktmonopol genom ett uppror och utlöste ett blodigt inbördeskrig.

Konflikten eskalerade under 90-talet. Minst 150 000 människor dödades, fler än 600 000 drevs på flykt och uppemot en miljon blev hemlösa. Massmord och våldtäkter var vanliga. Barn tvångsrekryterades till att bli soldater och tvingades begå grymma brott under drogpåverkan.

Flera fredsavtal slöts men först 2003 väcktes hoppet om en mer varaktig fred.

2005 fick landet sin första demokratiskt valda president, Ellen Johnson Sirleaf.

Källa: Sida, Nationalencyklopedin

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar