Låt inte världens fattiga betala det svenska flyktingmottagandet

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag protesterar Diakonia, Forum syd, Svenska kyrkan och flera andra biståndsorganisationer mot att biståndspengar finansierar mottagandet av flyktingar.

Regeringen använder biståndsmedel till ändamål som inte minskar fattigdom i världen och som därmed inte bidrar till Sverige når sina biståndsmål, skriver organisationerna.

Sedan mitten av 1990-talet har 66 miljarder kronor tagits från biståndsbudgeten och nästa år väntas 18 procent av biståndsbudgeten, 8,1 miljarder kronor, användas i Sverige.

Kritiken rör bland annat att allt mer pengar tas från biståndet och att andelen växer mer än antalet asylsökande ökar.

”Att använda biståndspengar till Migrationsverkets löner, lokaler och it-utveckling är ett brott mot reglerna för hur bistånd får användas som fastställts av OECD”, står det.

Nu kräver undertecknarna  ett stopp för användande av biståndspengar till flyktingmottagande och att om biståndspengar ändå används ska det redovisas tydligt hur. Organisationerna vill att regeringen ska verka för hårdare regler.

”Sverige ska ha ett bra asyl- och flyktingmottagande men det ska inte betalas med biståndspengar, för då drabbas människor på flykt, arbetet för att förebygga konflikter, för demokrati och för minskad fattigdom. ” skriver organisationerna.

Förutom Diakonia, Svenska kyrkan och Forum syd har debattartikeln också skrivits under av Individuell människohjälp, Svenska Afghanistankommittén och Union to union.

 

 

Kristoffer Morén

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Varje procent man sänker ränteavdraget ger ca en miljard till statskassan. Så en sänkning från dagens 30 % till 20 % skulle med råge räcka att fylla hålet i biståndsbudgeten. Jag har själv lån på kåken och avstår gladeligen denna skärv för att slippa skämmas för en urholkad biståndsambition.
Thomas Kärrlander
"Ty Skriften säger: Du skall inte binda för munnen på oxen som tröskar och: Arbetaren är värd sin lön." Alltså låt de som arbetar behålla det som tillhör honom så att han kan göra gott för andra. Hjälp måste komma från hjärtat annars så kan den aldrig bli till någon nytta, varken för mottagaren eller givaren.