Långa förhandlingar slutade med glamour

Ett nytt avtal med Scouterna och arvodesstorkleken för ordföranden var de två stora frågorna på Equmenias riksstämma som arrangerades i helgen.

Omkring 250 ombud från hela landet samlades i Tibro för att tillsammans besluta i frågor som rör Equmenias arbete och föreningens framtid. Det finns en oerhörd kraft i att samlas tillsammans och genom demokratiska processer hjälpas åt att hitta de bästa lösningarna som ska leda Equmenia framåt och till utveckling.

Efter en första gudstjänst på fredagskvällen inleddes årets förhandlingar genom att bjuda in Gud i beslutsprocessen. Under förmiddagen på lördagen förflyttades förhandlingarna till påverkanstorget. Ombuden fick möjlighet att diskutera och tycka till i frågor i ett avspänt sammanhang – ett bra sätt att få fler att aktivt delta i beslutsprocessen.

En av frågorna som många engagerat sig i är det samarbetsavtal som Equmenias avgående ordförande Joakim Lundqvist och Gustav Haag från Scouterna, har arbetat fram sedan vårens beredningskonferens. Efter en upptrappningstid på sex år kommer avgiften som Equmenia betalar till Scouterna att landa på 65 procent av avgiften som de svenska scouterna betalar, mittemellan utgångsbuden. I nuläget innebär det 117 kronor. Att Scouterna gått med på en lägre avgift beror på att Equmenia själva bedriver en del av sitt utvecklingsarbete.

Riksstämman fastslog avgiften som varje förening betalar per scout till 70 kronor under 2017. Det fortsätter att motsvara den avgift som Equmenia betalar till Scouterna. Gustav Haag uttryckte sig mycket varmt om Equmenia då han talade om hur de båda organisationerna har lärt känna och fått större förståelse för varandra under året. Equmenias styrelse och Scouterna är nöjda med avtalet som de tror kommer att hålla i längden.

Ett annat förslag som väckte livlig debatt såväl på påverkanstorget som från talarstolen var propositionen om deltidsarvodering av ordföranden. Föreningens avsikt har från starten varit att efterhand gå från heltidsarvodering till en ordförande som arbetar ideellt. Många röster höjdes i frågan och oro framfördes från båda sidor. Riksstämman beslutade att den nya ordföranden, Ludvig Essebro, får en arvodering som förenklat kan sägas motsvara 25 procent.

En ny styrelse valdes, och Jacob Carlbäcker och Joakim Lundqvist, ledamot och ordförande, tackades av. Andra frågor som behandlades var vilket utvecklingsarbete som behövs för att ”Repet”, Equmenias registerprogram, ska bli mer användarvänligt, samt hur instruktionen till Equmenias nomineringskommitté ska se ut. Verksamhetsplan och budget för år 2017 fastställdes.

För andra året i rad anordnades under lördagskvällen en gala och en galamiddag, i år med temat 20-tal. Under galan delades priser som årets eldsjäl ut för att inspirera och uppmärksamma engagerade ledare och föreningar runt om i landet.

Stämningen var mycket god under hela riksstämman och helgen innebar många fina möten mellan människor och med Gud. Både prisutdelningen under galan och de diskussionen mellan människor visade på det brinnande engagemang som finns i föreningen.

Nästa års riksstämma kommer att hållas i Växjö.

 

ENKÄT:
Vad är det bästa med Equmenias riksstämma?

Max Aronsson, 21 år

Duved– Att få vara med och skapa Equmenias framtid. Att få träffa människor från hela Sverige från alla verksamheter och att få lära känna dem.

 

Klara Paulsson, 16 år
Göteborg

– Att man får vara med och påverka något som ändå berör en och att man får träffa nytt folk.

 

Ida Jansson, 21 år
Donsö 
– Att samlas alla och se att vi är en del av ett större sammanhang. Sedan har jag lärt mig massa konstiga ord och ordningar. Det har varit väldigt intressant att få lyssna på alla olika åsikter och tankar.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.