Lagförslag om vinsttak får kritik

Regeringen och Vänsterpartiet föreslår nu ett vinsttak för privata företag i skolan och omsorgen. Men Alliansen och Sverigedemokraterna tänker stoppa förslaget.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) motiverar lagförslaget med att det finns en folklig ilska mot att skattepengar går till vinstuttag i skolor och andra välfärdsföretag. Syftet med vinsttaket är att se till att pengarna går till det de är avsedda för, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt på en gemensam pressträff med Shekarabi.

- Vi kommer att göra det ganska ointressant för den som vill tjäna pengar att ge sig in i välfärden, säger Sjöstedt och tillägger att inga företag ska behöva lägga ner, men att de kanske behöver fundera över hur verksamheten bedrivs.

Regeringen och Vänsterpartiet har efter långa förhandlingar landat i att gå vidare med det vinsttak som utredaren Ilmar Reepalu föreslog — sju procent av operativt kapital, plus statslåneräntan.

Enligt förslaget kommer det att krävas en ny typ av tillstånd för dem som vill verka inom skola och omsorg. Och för att få tillstånd krävs att de accepterar vinstbegränsningen på sju procent.

Shekarabi säger att bolagen måste skilja på privata och offentliga medel i sin verksamhet så att det ska kunna gå att kontrollera hur skattemedlen används.

- Beräkningar visar att övervinsterna 2015 uppgick till cirka 4,7 miljarder kronor. Det är pengar som behövs i vår gemensamma välfärd och skulle räcka till att till exempel anställa 8 000 gymnasielärare. När vi ställer krav på att en större del av våra skattemedel ska gå till verksamheten finns förutsättningar för att höja kvaliteten, säger Shekarabi.

De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna svarade genast att de tänker stoppa förslaget i riksdagen.

- Det är hundratusentals svenskar som berörs av detta. Nu riskerar skolor, förskolor och äldreboenden runtom i hela landet att tvingas stänga, säger Annie Lööf (C) till TT.

Liberalernas ledare Jan Björklund kallar förslaget för spiken i kistan för valfriheten.

- Det kommer att driva mängder av aktörer i konkurs och det kommer inte att startas några nya, hävdar Björklund.

Maria Davidsson/TT

Owe Nilsson/TT

 

 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) håller pressträff i riksdagens presscenter

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne