Lägerledaren döms till dagsböter och skadestånd

Lägerledaren vid konfirmandlägret där den allvarliga kanotolyckan ägde rum förra sommaren döms till 70 dagsböter för vållande till kroppsskada, meddelar Attunda tingsrätt .

Slutsatsen i tingsrättens dom är att lägerledaren är den som har varit säkerhetsansvarig för aktiviteterna på konfirmationslägret i Jämtland förra sommaren.

Han har tidigare erfarenhet av aktiviteter i fjällmiljö och har varit militär kustjägare, därför måste han rimligtvis ha insett att det medför mycket stora risker att skicka ut 20 oerfarna ungdomar i 14-15-årsåldern i kanoter i en kall fjällsjö utan säkerhetsinstruktioner, våt- eller torrdräkter och följebåtar. Trots det har han genomfört aktiviteten.

Mannen döms för vållande till kroppsskada för att han "av oaktsamhet, både objektivt och subjektivt, har orsakat målsägandena kroppsskada".

Han döms till 70 dagsböter och ska betala ett skadestånd på 10 000 kronor till en av de drabbade pojkarna.

Om lägerledaren vill överklaga domen så måste den vara inne senast om tre veckor. 

– Nu har rätten sagt sitt och vi har ett domslut där en medarbetare är dömd för vållande till kroppsskada. Jag och församlingen beklagar djupt det som drabbade pojkarna och vi vill uppriktigt be dem och deras familjer och andra som har drabbats om förlåtelse, säger Lasse Svensson, kyrkoherde i Sollentuna församling. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att hjälpa och stödja dem och andra involverade så gott vi kan.

Församlingen skriver att ledaren får behålla sin anställning eftersom det inte fanns något uppsåt i hans brott. Exakt vilka arbetsuppgifter som han kommer att ha i framtiden görs upp i samråd med kyrkoherden. 

Innan domen meddelades flaggade stiftsdirektorn i Stockholms stift för att om lägerledaren fälls för vållande till kroppsskada, kommer lägerverksamheten för barn och unga att ändras på många håll i Sverige.

Kammaråklagare Håkan Andersson från Luleå, som väckte det aktuella åtalet, sa tidigare till Kyrkans Tidning att frågan om lägerledarens ansvar är mycket intressant juridiskt.

– Hade det här varit ett företag hade det omfattat någon form av företagsbot. Och hade det varit anställda i församlingen som skadats hade det handlat om arbetsmiljöbrott. Men här är det barn som skadats i en organisations verksamhet. Det blir intressant att se hur rätten kommer att resonera. Jag har kontaktats av forskare som är intresserade av att titta på det här, sa Håkan Andersson då.

 

Sara From

Kyrkans Tidning

 


 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.