L: Stoppa nya religiösa friskolor

Liberalerna vill sätta stopp för nya religiösa friskolor. Inga tillstånd ska ges och konfessionella skolor som redan finns i dag — de flesta av dem kristna — ska inte tillåtas att expandera.

- Huvudskälet är att det medverkar till att spä på en segregation i våra förorter som redan är stor, säger partiledare Jan Björklund.

Enligt Björklund växer de religiösa skolorna, både muslimska och kristna, i områden med många nyanlända. Han vill att skolan ska vara en brygga för barnen in i det svenska samhället och att den ska vara fri från föräldrarnas kulturella och religiösa uppfattningar.

När det nu kommer många nyanlända barn riskerar de att isoleras från svenska samhället om de går i religiösa friskolor, resonerar han.

- Problemet med de här skolorna är att de vänder sig till elever som just har kommit hit, och som har stort behov av att bli integrerade, och då ökar problemet kraftigt, säger Jan Björklund.

Drygt 1 miljon elever går i grundskolan, av dem går cirka 2 600 i en muslimsk friskola. De allra flesta av de religiösa friskolor som finns i dag är kristna. Enligt utbildningsdepartementet finns 54 kristna friskolor, elva muslimska och en judisk. Totalt går cirka 9 800 grundskoleelever i en religiös friskola, alltså runt 1 procent.

Redan 2005 varnade Jan Björklund för religiösa friskolor, men under sin tid som utbildningsminister gjorde han ingenting för att förändra reglerna.

- Det fanns inget stöd för det från övriga partier, men det var också så att jag prioriterade andra frågor, säger han.

I förra veckan frågade tidningen Dagen alla riksdagspartier om de vill förbjuda religiösa friskolor, efter en debatt om könsuppdelad gymnastik på en muslimsk friskola. Inget av partierna vill ha förbud, däremot kan flera tänka sig att skärpa inspektioner och kontroller.

 

Fakta: Religiösa friskolor

Liberalerna föreslår att nya konfessionella friskolor inte ska få tillstånd att starta.

De skolor som redan finns ska, enligt förslaget, inte få sitt tillstånd indraget, men de ska inte tillåtas att utöka antalet elever. Dessutom vill Liberalerna skärpa tillsynen och kontrollen av skolorna.

I augusti 2016 fanns 66 religiösa friskolor, enligt utbildningsdepartementet som hämtat siffrorna ur Skolverkets skolenhetsregister. 54 skolor är kristna, varav tre betecknar sig själva som katolska, elva är muslimska och en judisk. I den officiella statistiken görs ingen sådan uppdelning.

Källa: Liberalerna och utbildningsdepartementet.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
sven
Så har "liberalerna" återigen visat sitt rätta ansikte. Strunta i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som bl.a. garanterar familjers rätt till konfessionella skolor. När mänskliga rättigheter inte passar "svenska värderingar" kan de kastas på sophögen. Förbjud alla som har fel åsikter! Där har vi den politik som dagens liberaler står för. När det dessutom är uppenbart att Jan Björklund ser just de muslimska skolorna som ett problem, kanske det vore hederligt att kräva förbud av just dessa och inte alla religiösa skolor. Men det är mer politiskt korrekt att dra alla religioner över en kam än att våga säga det man egentligen menar om en specifik religion.