Kyrkorna tiger still om religionsförföljelsen

Kristna är den folkgrupp som förföljs mest i världen, och situationen blir svårare för varje år som går. Förra året dödades 7106 kristna och 2425 kyrkor förstördes.

- Och det är bara de fall som rapporterats och kunnat verifieras, sade Open Doors generalsekreterare Peter Paulsson vid en presskonferens igår då organisationens årliga rapport över den religiösa förföljelsen i världen släpptes. 

Att den religiösa förföljelsen i världen ökar, beror på en rad olika drivkrafter; stamantagonism, religiös nationalism, sekulära extremister, korruption, kriminalitet eller galna diktatorer.

Men ingenting ökar så snabbt eller står för så stor del av våldet som extrem islamism, konstaterade Peter Paulsson.

Journalisten Nuri Kino, grundare av A Demand for Action, höll ett känsloladdat anförande om situationen för Mellanösterns kristna. Människor som är så förföljda att de inte ens kan finna en fristad i FN:s flyktingläger, eller på svenska asylboenden .

- Mosuls kyrkor har tystnat, Nineveslätten tömts. Vi har varnat för extrem islamism i tio år. Flyktingkatastrofen kom inte plötsligt. Nu är det allas vårt ansvar att göra något åt det.

Att kyrkorna i väst gör så lite, och reagerar så svagt var den inbjudna panelen tämligen överens om.

- Varför vågar ingen säga att det går mycket lättare att konvertera till islam än ifrån, sade Christer Sturmark, ordförande för förbundet Humanisterna.

- Det finns en ängslighet och ett hyckleri, av samma typ som också manifesterade sig i rapporteringen från Köln.

Prästen och debattören Annika Borg ifrågsatte också varför Svenska kyrkan gör så lite.Alla motioner till kyrkomötet om att tydligt stödja utsatta kristna avslogs. Ekumenikutskottet ansåg att det vore segregerande och att gå SD till mötes.

- Svenska kyrkan har visserligen gett 30 miljoner till utsatta kristna, men det mesta har gått till Palestina och Gaza. Det är den enda grupp kristna man lyfter fram, däremot pekar man inte ut den muslimska extremismen som finns i Gaza.

- Det är ett makalöst hyckleri.   

”Vi kunde också göra mer, även om vi har flera anställda som arbetar med detta och försöker lyfta fram den här problematiken  så ofta och mycket vi kan”, kommenterar Bertil Svensson, internationell rådgivare  i Equmeniakyrkan efter mötet. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
"Vi har varnat för islams framfart i tio år." Det är mera korrekt att i stället för islam skriva islamism. Annars kan lätt alla muslimer dras över en kam.