Kyrkorna fortsätter göra sina röster hörda

Kyrkorna i Sverige fortsätter att göra sin röst hörd i asylfrågor. I en debattartikel i Svenska Dagbladet vänder de sig bland annat mot tillfälliga uppehållstillstånd. - Det är kyrkornas roll att vara riktningsgivare, säger Lasse Svensson, nyvald ordförande i Sveriges kristna råd.

Allt sedan det så kallade Påskuppropet våren 2005 har Sveriges kristna råd fortsatt att granska lagstiftning och praxis inom migrationspolitiken. Den gemensamma debattartikeln (SvD 22 maj) är skriven inför ett riksdagsbeslut i juni som förväntas innebär en ytterligare åtstramning av flyktingpolitiken.

I artikeln framhåller SKR att Sverige, och flera andra EU-länder, begränsar möjligheten för flyktingar att kunna söka asyl i europeiska länder. Det står i strid med internationella konventioner som ger alla människor rätt att söka asyl och få sina skäl prövade för att få möjlighet att stanna i ett land.

Tillfälliga uppehållstillstånd, som regeringen föreslår, ökar otryggheten för redan utsatta människor och riskerar sätta dem i en ständig ansökningsprocess, menar SKR: dessutom innebär regeringens förslag att de som bedöms alternativt skyddsbehövande berövas rätten till familjeåterförening.

Lasse Svensson, ordförande i SKR, är orolig för den förändrade synen på vem som är vår nästa.

- Som kyrkor måste vi agera och sätta ljuset på det som strider mot kärleksbudskapet. Sverige har en tradition av att försvara mänskliga rättigheter runt om i världen. Nu är våra politiker beredda att ta beslut som innebär att alla människor inte har samma värde. Det är oerhört smärtsamt!

Han menar att Gudsriket inte har några begränsningar och att det är kyrkans kallelse att i alla sammanhang lyfta fram människovärdet.

- Jag tror att kyrkan har en uppgift att hjälpa politiker att fatta rätt beslut. Vi kan vara riktningsgivare som har människovärdet som vår främsta utgångspunkt.

I debattartikeln påpekar de 13 kyrkoledarna, bland dem Lasse Svensson själv, i sin egenskap av kyrkoledare för Equmeniakyrkan, Karin Wiborn, generalsekreterare för SKR, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackélen och Anders Arborelius, biskop för Stockholms katolska stift, att lagförslaget ”Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige” har många brister. Sverige har möjligheter att i god ordning ta emot fler människor, inte färre, skriver kyrkoledarna.

 

Vid årskonferensen för Sveriges kristna råd som nyligen hölls i Halmstad, var frågan om regeringens aviserade beslut om förändringar i svensk migrationspolitik uppe som ett ärende. Det resulterade i en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet den 22 maj och som undertecknades av 13 av landets kyrkoledare, däribland ärkebiskop Antje Jackelén och Anders Arborelius, biskop för Stockholms katolska stift.

I debattartikeln skriver kyrkoledarna att de är starkt kritiska till regeringens proposition "Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige". Kritiken har framförts i ett remissvar till regeringen och även i en uppvaktning av migrationsminister Morgan Johansson. "Vi har också uppmanat till att skriva under namninsamlingen som driva av Folkkampanj för asylrätt".

Kyrkoledarna menar att lagförslaget bidrar till en oroande utveckling av svensk asyl-och flyktingpolitik och att det ställer frågan om grundläggande värderingar och människorsyn på sin spets. " Vi vill upprätthålla alla människors lika värde och värdighet. I ljuset av detta menar vi att lagförslaget har många brister. Det skapar oklarheter och leder till oönskade konsekvenser", skriver kyrkoledarna.

Debattartikeln utmynnar i fyra krav:

- Människor på flykt ska inte hindras att nå Europa.

- De som beviljas asyl ska även i fortsättningen få permanenta uppehållstillstånd.

- Familjer ska kunna återförenas på ett rimligt och humant sätt.

- Barn ska bemötas med omsorg och framtidstro.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.