Kyrkor manar EU till handling

Vi sörjer alla de migranter som har drunknat i Medelhavet och vi uppmanar EU:s medlemsländer att snabbt agera för att förhindra framtida mänskliga förluster. Det säger nu europeiska kyrkor gemensamt i ett pressmeddelande.

Det är den ekumeniska organisationen för migranter, Churches' Commission for Migrants in Europe (CCME), som tillsammans med Europeiska kyrkokonferensen och Kyrkornas världsråd nu gör ett gemensamt uttalande om den flyktingtragedi som utspelar sig på Medelhavet. Hundratals flyktingar har fått sätta livet till de senaste dagarna på sin färd över havet i överfulla båtar. En tragedi som bara är en i raden av flera sedan ett antal år tillbaka. 

I våra böner minns vi dem som har dött och vi uttrycker våra djupaste sympatier med deras familjer, skriver kyrkorna i pressmeddelandet. "Vi beklagar den här förlusten av liv och vi sörjer djupt den här tragedin på tröskeln till Europa", säger Guy Liagre, generalsekreterare för Europeiska kyrkokonferensen. 

Kyrkornas världsråds generalsekreterare Olav Fykse Tveit uppmanar till "förnyad solidaritet och handling och för en fortsatt och stärkt gemensam europeisk aktion". Enligt generalsekreteraren är tragedierna ett kraftigt bevis på att det nu behövs "ökade insatser för att bekämpa orsakerna till fattigdom, social osäkerhet och konflikter i flyktingarnas hemländer." 

Kyrkorna tillsammans uppmanar "EU:s medlemsländer att kraftigt och snabbt bidra till insatser för att förhindra framtida förluster bland människor som tvingats till den här desperata överfärden."

"Vi behöver säkra vägar för flyktingar in i Europa", avslutar Doris Peschke, generalsekreterare för CCME.   

Elisabet Sandberg

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.