Kyrkomötet sa ja till överenskommelse med Equmeniakyrkan

Svenska kyrkans kyrkomöte sade med klar majoritet på tisdagsförmiddagen ja till den ekumeniska överenskommelsen med Equmeniakyrkan. Beslutet föregicks dock av en debatt där flera kritiska röster hördes.

Överenskommelsens stora stötesten har varit dopsynen. Församlingar med baptistiska rötter vill vara fria att troendedöpa sina medlemmar, även om de är barndöpta. Svenska kyrkans tvekan inför detta har också gjort en del Equmeniakyrkliga kritiska till förslaget, som ändå antogs på Kyrkokonferensen i våras.

Nu ville delar av Svenska kyrkans kyrkomöte inte godkänna överenskommelsen, som gör det möjligt att teckna lokala avtal mellan församlingar i de båda kyrkorna. 

Inför kyrkomötets beslut sade bland annat Dag Sandahl från Frimodig kyrka (FK):

– Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan kan inte teckna en överenskommelse eftersom det i Equmeniakyrkan finns församlingar med baptistisk bakgrund, som inte godkänner barndop. Equmeniakyrkan måste lösa sina meningsskillnader innan vi kan teckna en överenskommelse.

Även Ola Isacsson från Posk (Partipolitiskt obundna) vände  sig emot överenskommelserna om att Svenska kyrkan kan ingå lokala avtal, trots att visssa församlingar inte godkänner Svenska kyrkans dop och kan döpa om barndöpta personer.

– Vi skulle kunna ha avtal med en del av Equmeniakyrkan, den gamla Missionskyrkan, men inte med den som består av de tidigare baptisterna – detta splittrar Equmeniakyrkan.

Daniel Tisell (C), som representerar ekumenikutskottet, berättade att den ekumeniska överenskommelsen kommit till på Equmeniakyrkans initiativ och att det finns en medvetenhet om skillnaderna. 

Biskop Per Eckerdal, Göteborgs stift, betonadeatt det inte handlar om en full kyrkogemenskap, just på grund av dopsynen.

– Men båda kyrkorna är delar av Kristi kyrka i världen och båda är kallade att vittna. I huvudsak innebär det att kyrkorna vill utveckla och stärka ekumeniska relationer och, där förutsättningar finns, teckna avtal. Frågan om dopet påverkar förstås förutsättningarna för samverkan. Omdop ska inte accepteras.     

Fredrik Sidenvall (FK), menade att man bör säga nej till överenskommelsen för att inte bidra till splittring inom Equmeniakyrkan.

– Vi tror på frälsning genom Kristus, men vi har också den episkopala ordningen.

På det svarade Daniel Tisell att Equmeniakyrkan måste ta ansvar för sin egen enhet, eftersom de önskar samarbetet.

Lars-Ivar Ericson (C), ville bifalla förslaget om överenskommelsen mellan Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan. Argumentet: det är dags att sluta tänka på det som skiljer människor.

Till slut antogs beslutet med överväldigande majoritet. Det blev ingen rösträkning, men votering. Men bara 15-20 personer reste sig till stöd för motionen av Ola Isacsson från Posk (Politiskt obundna i Svenska kyrkan) som ville säga nej till överenskommelsen och istället be kyrkostyrelsen komma tillbaka med ett förslag till samverkan med alla församlingar i Equmeniakyrkan.

Därmed var samarbetsavtalet ett faktum.

Kristoffer Morén

Per Erik Lund

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
"som ville säga till till överenskommelsen" ??? Annars är jag glad att överenskommelsen blev antagen, hellre det och leva med att dopet kan "skava" i vissa fall än att vänta och vänta...
Per Erik Lund

Svar till Torsten Schütte:

 

"säga NEJ till överenskommelsen". Ändrat nu.

Thorsten Schütte
Nu blev det "som ville säga till nej" :-) Mc Murphy i farten..
Peder
Det är tydligt att Equmeniakyrkan är Missionskyrkan med nytt namn. Baptismen, med dess dopsyn, icke-episkopala uppbyggnad och frihetsprägel, bärs vidare i andra sammanhang.
Per Erik Lund

Svar till Torsten Schütte

 

Nu då :-)  ?

 

 

Thorsten Schütte
Det har gått troll i det här: "som ville säga nej överenskommelsen" ;-)
Per Erik Lund

Till Thorsten Schütte:

 

När kan du börja hos oss som korrekturläsare ;-)

 

Nu ska det väl ändå vara rätt?

Thorsten Schütte
Tja, kan börja när som helst :-) Nu blev det rätt i a f
Albin Andreasson
Finns det någon statistik på hur många medlemmar som är dubbelanslutna mellan de två kyrkorna.
Robert Larsson
Tråkigt att läsa i Jenny Dobers svar i Dagen på frågan om hur vanligt det är att församlingar i Equmeniakyrkan troendedöper redan barndöpta: "Det är inte vanligt". Alla vi baptister då? Är det synen på oss baptister, att vårt sätt att se på dopet och tillämpa det inte är något att bry sig om, att vi är så få? Jag kan inte förstå hennes uttalande på ett annat sätt än att den baptistiska synen inte ryms och inte är önskad i Equmeniakyrkan. Eller vad menar du, Jenny?

 

Till minne

Söndagsservice