Kyrkoledarna i upprop om tiggeriet

Alla goda krafter måste samverka för att hitta politiska och strukturella lösningar på de problem som gör att människor som känner sig tvingade att tigga för sin överlevnad.

Det skriver sex kyrkoledare, däribland Equmeniakyrkans Lasse Svensson, i en uppmärksammad debattartikel om tiggeri i Göteborgs-Posten. I artikeln låter de de fiktiva tiggarna ”Aurelia” och ”Costel” stå som modell för sitt resonemang. ”Hösten 2015 är de dessa mina minsta som Jesus ger oss tydliga direktiv om att ge samma hjälp som om det vore han själv som satt i gathörnet, insvept i en filt och sträckte fram sin pappersmugg. Vi kan inte vända bort blicken och lägga över ansvaret på någon annan, inte om vi tar uppmaningen från kyrkans och varje kristens Herre på allvar” skriver de, och fortsätter ”Vi tror att Gud håller också den som inte ser någon annan utväg än att tigga i sin kärleksfulla hand. Vi vädjar om en rspektfullt attityd mot de tiggare som tagit sig till Sverige, trots att de väcker skamkänslor och ger oss dåligt samvete över vårt välstånd.”

Sofia Camnerin, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, är mycket glad över debattartikeln:

- Den är ovanligt teologisk och politisk på samma gång. Texten lyfter fram det kristna budskapet och hur viktig roll det spelar för vår människosyn. Det är ett konkret, tydligt ställningstagande från de olika kyrkorna.
Är det något du har saknat tidigare, ett tydligt ställningstagande?
- Ja, vi har nog vacklat lite. Vi har sagt att det är bra att stötta arbetet, och tipsat om sätt hur folk kan hjälpa. Vi har försökt peka på problemet både i Rumänien och Sverige, men nu är det mer en aktiv handling - som förhoppningsvis kan påverka beslutsfattare. Det är viktigt att vi skapar opinion, nu har vi skrivit en debattartikel men det kan bli många fler, säger Sofia Camnerin.

Läs hela artikeln här:

 

Per Erik Lund

Jakob Romeborn

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne