Kyrkoledare uppvaktar migrationsminister Morgan Johansson

Idag, onsdag, uppvaktar representanter för Sveriges kristna råd (SKR) migrationsminister Morgan Johansson om den svenska migrationspolitiken.

- Som kyrkor menar vi att det finns en överhängande risk att våra värderingar långsiktigt urholkas med Sveriges nya migrationspolitik. Därför påminner vi om de grundläggande principer om alla människors lika värde som finns i ett antal konventioner, exempelvis rätten till asyl, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, i ett pressmeddelande.

De sju representanterna från kyrkorna lyfte fram två frågor inför det kommande riksdagsbeslutet om begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Det handlade dels om kritik i förslaget om familjeåterförening och frågan om tillfälliga uppehållstillstånd.

- Vi hade ett bra samtal och jag upplever att ministern tog till sig av vår kritik. Han sade att man nu går igenom remissvaren och försäkrade att tillmötesgå vissa av svaren, berättar Karin Wiborn.

Den katolske biskopen Anders Arborelius, som är just nu är ordförande för Sveriges kristna råd, sade i mötet att kyrkorna är oroade över att migrationspolitiken svängt så radikalt.
-Genom vårt möte hoppas vi förmå regeringen att återgå till en mer positiv grundattityd, säger han.

Morgan Johansson tog också upp situationen för kristna på asylboenden och undrade om kyrkornas syn. Ministern sade att Migrationsverket behöver ta fram ett underlag med fakta för att klargöra situationen.

SKRs arbetsgrupp för migration och integration uppmanar dessutom alla att skriva på namninsamlingen ”Folkkampanjen för Asylrätt”.

I kampanjen sägs:
Människor på flykt ska inte hindras att nå Sverige.
Familjer ska kunna återförenas utan att riskera livet.
Därför protesterar vi mot transportöransvar och alla hinder mot familjeåterförening!

Människor som behöver skydd ska vara trygga i Sverige.
Barn ska bemötas med omsorg och framtidstro.

Därför protesterar vi mot tillfälliga uppehållstillstånd och alla åtgärder som inskränker asylrätten och som strider mot barnkonventionen!

FAKTA: Sveriges kristna råd (SKR) är en mötesplats för 26 medlemskyrkor vilket representerar en stor del av Sveriges befolkning. Hit kommer varje kyrka med sin speciella identitet för att dela erfarenheter och att samordna gemensamma projekt.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne