”Kyrkan viktig för integrationsarbetet”

Planeringen av tillfälliga flyktingboenden i Göteborg har väckt upphetsade protester de senaste veckorna. Det har fått Gustaf Björkman, pastor i Fiskebäcks missionskyrka, att reagera. — Vi borde välkomna flyktingarna i stället, säger han.

Göteborgs stad vill bygga tolv temporära flyktingboenden för barnfamiljer och unga, med placering i bland annat Fiskebäck, Askimsviken och Skintebo. När förslaget offentliggjordes väcktes stora protester, främst bland blivande grannar som hävdar att de i sak inte är emot flyktingboendena, men tycker att kommunen valt fel platser att placera dem på. Många har hört av sig med klagomål och det har även startats protestgrupper på Facebook.

När Gustaf Björkman, som är pastor i Fiskebäcks missionskyrka, fick höra om reaktionerna blev han upprörd. Han hörde av sig till tidningen och fick berätta sin syn på det hela. Något som har skapat positiva reaktioner. Gustaf Björkman medverkade även i en intervju i SVT:s lokalnyheter.

— Jag tror att vårt samhälle är väl rustat för att ta emot nya människor. Civilsamhället är väldigt starkt i Göteborg, med ett stort föreningsliv som är uppbyggt av bland annat idrottsklubbar, scoutföreningar och pensionärsföreningar, säger Gustaf Björkman.

Rädslan hos folk grundar sig främst i de våldshändelser som det har rapporterats om den senaste tiden. Ett aktuellt exempel är knivdådet på ett boende för ensamkommande i Mölndal, där en ung kvinna mördades. Gustaf Björkman tror att man ska ta människors oro på allvar, men att man måste se längre än så.

— Man lägger ihop enstaka incidenter och tror att det ska hända igen. Jag respekterar folks rädsla men man måste våga se längre än sin personliga oro. Vi bygger inget bra samhället om vi är misstänksamma, säger han och fortsätter:

— Vi kan ju inte förutsätta att det är brottslingar som kommer att flytta in, det vore en förfärlig inställning. Det är bättre att välkomna dem i samhället.

Enligt Gustaf Björkman finns det generellt en vilja och en längtan hos många människor att göra något meningsfullt, vilket bör tas till vara i en sådan här situation.

— Vi som kyrka har en unik chans att skapa strukturerna och att hitta meningsfulla saker att göra, som till exempel att lära någon att skriva och räkna, cykla eller fiska. Det ger också kyrkan en stor chans att blomstra.Engagemanget för integrationsfrågor är stort i Fiskebäcks missionskyrka. Församlingen har redan fattat ett beslut om att pröva möjligheterna att bygga ett boende för ensamkommande flyktingbarn på församlingens mark. Boendet ska drivas av Göteborgs räddningsmission, som arbetar med sociala frågor, och tanken är att församlingen kan hjälpa till med aktiviteter.

— Jag tror att kyrkan är viktig för integrationsarbetet. Vi kan erbjuda värdfamiljer, ordna med kvällsaktiviteter som innebandy och läxhjälp. Kyrkan har ett stort kontaktnät som är bra att utnyttja.

Har kyrkan ett ansvar att integrera människor i samhället?

— Ja, det tycker jag. När det gäller frågor om främlingar och vem min nästa är så är Jesus tydlig; man ska hjälpa varandra. Gör vi inte det är vi inte trovärdiga, säger han.

Louise Frilund

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.