Kyrkan skapar enhet i splittrat Skottland

— Kyrkan har haft en aktiv roll under folkomröstningen i Skottland. Inte för att påverka resultatet, men för att skapa enhet trots olika uppfattningar i sakfrågan. Det säger Ian Gilmour, präst i Church of Scotland och välkänd i Equmeniakyrkan.

Skottland har sagt sitt tydliga ja till att fortsätta vara en del av Storbritannien. Två miljoner röstade nej till självständighet, 1,6 miljoner röstade ja. Kampanjandet höll på in i det sista och länge var det osäkert om vad resultatet skulle bli.

Frågan om självständighet har väckt starka känslor — både bland ja- och nej-sägarna.

— Människor har varit engagerade på ett sätt som vi inte sett på mycket länge i brittisk politik. Ett skäl är att många bor i Skottland men har familjemedlemmar i England och därför inte vill dela landet. Andra, som röstade för självständighet, vill slippa Englands konservativa styre, säger Ian Gilmour.

Han är präst i Church of Scotland och engagerad i det förändringsarbete som kallas Church without walls (kyrka utan väggar).

Equmeniakyrkans medarbetare har vid flera tillfällen mött Ian Gilmour och hans kolleger för att låta sig inspireras av deras nytänkande. 

Under valkampanjen har Church of Scotland, som är en presbyteriansk kyrka, manat till respekt för olika åsikter.

Kyrkans högsta ledning uppmanade alla att delta i den historiska folkomröstningen, som lockade 85 procent av befolkningen till vallokalerna.

— I söndags höll vi en gudstjänst i St Giles’ Chathedral, som är Edinburghs största kyrka, där företrädare för både ja- och nej-kampanjen deltog. Vi tände ljus och bad om enhet. För majoriteten var det en dag av tacksamhet och glädje, men många var också besvikna och ledsna efter folkomröstningen. Kyrkan vill finnas till för båda sidor.

Ian Gilmour säger att även om det finns mycket upprörda känslor just nu, så tror han att folkomröstningen i längden inte ska ha skapat splittring bland folket. Men debatten om självständighet har ställt frågor på sin spets och han hoppas att denna energi ska bli drivkraft till ett förändringsarbete.

— Många i Skottland vill se en annan politik än den nuvarande. Man vill ha ett öppnare samhälle med större medmänsklighet och mindre individualism. Där kan kyrkan fortsätta att vara en samtalspartner. Vi vill vara en mötesplats för försoning och återvunnet förtroende, säger Ian Gilmour.

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Nu är det dags för centralregeringen i London att leverera, att ge skottarna verklig självstyre inom ramen för unionen. Annars blir det snart en folkomröstning igen. Ett annat splittrat land i Europa har det varit ganska tyst om, hur går det för Belgien med sina tre delar, Flandern, Wallonien och det bortglömda tyskspråkiga Eupen/Malmedy, som Belgien knipsade av Tyskland efter första världskriget?