Kyrkan öppnad igen efter massakern

Kyrksalen var fullsatt och utanför stod hundratals församlade. På söndagen åter hölls gudstjänst i kyrkan i Charleston där nio föll offer i en massaker.

Trottoarerna utanför kyrkan var täckta av blommor och köerna växte långa till den första gudstjänsten efter angreppet fyra dagar tidigare.

Den känslosamma gudstjänsten inleddes med böner, sång, dans och tårar.

I sin predikan beskrev pastor Norvel Goff hur massakerns offer befann sig i Guds hus, ägnade sig åt bibelstudier och bad tillsammans.

- Men sedan kom djävulen in. Och djävulen försöker alltid ta över makten.

- Tack gode Gud för att djävulen inte kan styra över ditt folk. Och djävulen kan inte ta över din kyrka, sade pastorn.

Uniformerad polis höll uppsikt över lokalen, som hade sökts igenom av bombhundar innan besökarna släpptes in.

- Det har varit tufft och hårt och en del av oss har varit rent förbannade. Nu är det dags att fokusera på de nio familjerna. Nu måste vi vara solidariska, sade Norvel Goff.

Samtidigt fortsätter polisutredningen kring massmordet. Den misstänkte mördaren Dylann Roof tros ha författat ett rasistiskt manifest som han lagt upp på en hemsida han registrerat redan för flera månader sedan. Myndigheterna har inte bekräftat att det verkligen är Roof som författat dokumentet, men FBI undersöker det.

På ett foto på webbsidan syns Dylann Roof i en t-shirt med texten "88", i vit makt-kretsar kod för "Heil Hitler". På en annan håller han i en pistol och viftar med sydstatsflaggan.

Krav finns nu på att myndigheter i delstaten South Carolina slutar att använda flaggan, som av många ses som en symbol för slaveriet. Hundratusentals personer har skrivit på ett upprop på nätet om att ta ner flaggan från alla myndighetsbyggnader.

Massakern påverkar även valrörelsen. I ett tal i San Francisco tog Hillary Clinton, som kämpar för att bli Demokraternas presidentkandidat, upp rasism och skärpt vapenkontroll.

- Rasfrågan utgör fortfarande ett stort problem i USA. Miljoner av färgade människor upplever rasism i sin vardag, sade hon enligt AFP.

Håkan Johansson/TT

Carl V Andersson/TT

 

FAKTA

Utreds som hatbrott

Sex kvinnor och tre män sköts ihjäl under bibelstudier i Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston, South Carolina. Kyrkan besöks främst av afroamerikaner.

Den vite, arbetslöse, 21-åringen Dylann Roof har gripits misstänkt för dådet, som han erkänt. Dödsskjutningen behandlas som ett hatbrott av myndigheterna, men de undersöker om det kan vara ett fall av inhemsk terrorism.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Om inte det här är terrorism - vad är terrorism då? Verkar vara en copycat på Breivik...