Kyrkan och moskén i Uddevalla stöttar varandra i krisarbetet

Det råder stark förstämning i Uddevalla efter att två män i 20-årsåldern och en 18-årig kvinna sköts ihjäl natten till i lördags. Så fort händelsen blev känd sammankallades kommunens Posom-grupp och en rad företrädare för kyrkor och föreningar för att lägga upp krisarbetet.

Redan på lördag förmiddag kallades Kommunens Posom-grupp till brottsplatsen för att dels stötta polis och ambulanspersonal men också för att ta hand om allmänheten som sökt sig dit, flera av dem förtvivlade, gråtande som försökte ta sig innanför avspärrningarna.

- Vi hade med oss kaffe och varm mat samt filtar, och ganska snart kunde vi lugna stämningen på platsen men vi fanns kvar ända tills sent på kvällen, säger kyrkoherde Ingvar Humlén, som är Svenska kyrkans representant i Posam-gruppen.

Under gårdagen hölls en samlingslokal öppen till stöd för sörjande som behövde någon att prata med. Det hölls också en minnesstund i Uddevallas moské och i Dalabergs kyrka. De två byggnaderna ligger bara några meter från varandra. Flest personer sökte sig till moskén och det islamiska centret.

- Tack vare den religionsdialog vi har sedan ett par år känner vi varandra väl här, vilket visar sig ha stor betydelse nu när något sådant här händer. Under gårdagen kunde vi erbjuda lite praktisk hjälp till moskén och gå dit med våra kondoleanser, säger Lena Hoding, diakon i Uddevalla pastorat.

Dalaberg beskrivs som ett område med utanförskap och många invandrare men där det också enigt uppgifter, görs många goda insatser för att det ska bli en bra plats att bo och leva på. Religionsdialogen är den av denna satsning.

- Det akuta krisarbetat är avslutat, nu tar vi dag för dag som de kommer och ser vilka behov som finns och står i beredskap för att göra insatser när så behövs, säger Ingvar Humlén.

Under gårdagens greps två bröder, mycket nära vänner till offren, misstänkta för trippelmorden. 

Signe Hassler

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.