Nyhet

Kyrkan i London håller öppet

Efter terrorattacken i London på lördagskvällen har Svenska kyrkan i London varit öppen för dem som behöver stöd och hjälp. Minst sju människor miste livet i attentatet och 36 människor vårdas på sjukhus, varav 21 för livshotande skador.

– De flesta vill gå vidare och fortsätta vardagen som vanligt. Det tycker jag är viktigt, säger kyrkoherde Eric Muhl till Kyrkans Tidning.

På kort tid har tre terrordåd drabbat Storbritannien: Westminster bridge i mars, Ariana Grande-konserten i Manchester för två veckor sedan och nu senast lördagens dåd vid London bridge och Borough market.

– En del tänker att ”inte en gång till, nu sticker vi”. Andra tänker att ”visst nu har det hänt igen men nu reser vi oss och fortsätter våra liv”. Det är någonstans däremellan vi rör oss och försöker stötta varandra, säger han.

På söndagen efter dådet var det konfirmation i kyrkan och två grupper var på besök.

– Alla som var i kyrkan var naturligtvis gripna av det som hade hänt natten innan. Kristina Andréasson som ledde gudstjänsten tände ljus, höll en reflektion och en bön för de drabbade, berättar Eric Muhl.

Svenska kyrkan i London är en viktig samlingspunkt för de svenskar som bor i storstaden, en roll som blir ännu viktigare i kristider inte minst på sociala medier.

– Vi är en mycket bredare samlingspunkt i dag än tidigare. Via sociala medier kan vi slussa folk rätt och där samarbetar vi med ambassaden och får kontinuerligt uppgifter därifrån.

På kyrkans webbplats och i sociala medier har de också lagt upp kontaktuppgifter och ett nummer till en nödtelefon. Men enligt Eric Muhl handlar det också om ett långsiktigt arbete där de står beredda att ta emot människor veckor eller månader efter terrordådet.

– Vi möter alltid folk som söker oss i enskilda ärenden, och det fortsätter också i ett sådant här läge.

Det har hittills inte kommit rapporter om drabbade svenskar, men Eric Muhl säger att oron har ökat.

– Det är en större oro, och den plockar vi upp. Vi märker att trycket ökar när svenskar drabbas. Sedan ökar oron bland de grupper som vi möter under dagen. Det kommer vara öppet i kyrkan som vanligt, och vi kommer ha folk som kan möta alla de som önskar, säger han till SVT Nyheter.

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar