KV:s klimatgrupp arresterade av israeliska myndigheter

När Kyrkornas Världsråds arbetsgrupp om klimatförändringar förra helgen kom till Israel för att hålla sin årliga samling blev flera i gruppen arresterade och förhörda av israelisk polis, anklagade för att vara en aktivistgrupp som vill förgöra Israel. - Nivån på aggression och hotelser från israeliska myndigheter saknar motstycke, säger generalsekreterare Olav Fykse Tveit.

Lennart Renöfält, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan, är en av delegaterna i KV:s klimatgrupp. Han hade åkt ner ett par dagar innan konferensen började för att fira den orotodoxa påsken i Jerusalem.

-        Jag gick igenom kontrollerna på Tel Avivs flygplats utan bekymmer, men dagen efter så fastnade KV:s personal och blev bryskt behandlade. Flera av dem greps och fick vistas i fängelseliknanden förhållande i upp till tre dagar innan de deporterades till sina hemländer.

Andra fick komma in i landet efter 4-7 timmars intensiva och kränkande förhör, där man bland annat tvingades öppna datorer och avslöja lösenord. Där kunde myndigheterna kolla deltagarlistor och på så sätt få reda på vilka som senare väntades till konferensen, berättar Lennart Renöfält.

KV:s klimatgrupp möts regelbundet för att dela erfarenheter, föra teologiska samtal och reflektera över kyrkornas ansvar för klimatet. Den här gången var utgångspunkten klimatavtalet i Paris.

-        De av delegaterna som trots allt fick komma in i Israel fick skriva under på att de inte skulle besöka Palestinska områden. Eftersom konferensen skulle hållas i Beit Jala, som ligger på palestinskt område, så fick vi flytta konferensen till Jerusalem.

Myndigheternas agerande kom att påverka hela konferensen, säger Lennart Renöfält. Dels för att en del av deltagarna hade tvingats resa hem, dels av att det blev mycket samtal om myndigheternas agerande.

-        Man har svårt att förstå att en klimatkonferens ses som hotfull av den israeliska säkerhetstjänsten. KV har haft många konferenser i det här området tidigare. I år har KV haft fokus på Mellanöstern där man vill stödja kyrkor och organisationer som arbetar för fred.

KV har tidigare uttalat sig om den orättvisa tillgången på vatten, som drabbar de Palestinska områdena där vatten är en bristvara. Det var ett uttalande som ogillades av Israel och som kan vara en av orsakerna aggressionen som enligt Olav Fykse Tveit saknar motstycke i KV:s erfarenhet. Generalsekreteraren kräver en ursäkt från de israeliska myndigheterna.

Att ta sig ut från Israel var betydligt lättare än att ta sig in. Den här gången klarade sig Lennart Renöfält och de övriga delegaterna undan några större förhör.

-        Vi hade förberett oss genom att gå igenom våra datorer och rensat dem på bilder och uppgifter som skulle kunna skada våra vänner som bor i Palestina, säger han. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Alice M Cooper
Hur kan en klimatkonferens vara ett hot mot staten Israel??? Men å andra sidan klarar de av att se ALLT och ALLA som hot. Det är pinsamt att se hur schizofren ett land kan bli. Hur ska det någonsin gå att bygga normala relationer till världen utanför Israel...???
Anki Årlén
Som vanligt så blir man nyfiken på vad den andra sidan har att säga om det här. Vad var anledningen till att delegater stoppades vid inresan till Israel? Från vilka länder kom de? Vilken sorts kritik har Kyrkornas Världsråd kommit med tidigare gentemot Israel som kan ha bidragit till situationen? Kan man från Israels sida "lita på" KV, eller upplever man sig enbart kritiserad? Finns det någon förutsättning för en god kommunikation/dialog? Leder generalsekreterarens uttalande till att den förbättras? Är det lämpligt att göra uttalande i affekt om man innehar en hög position? Många frågor, eller rättare sagt funderingar.. men som alltid så finns de minst två olika versioner av alla händelser, även denna.
Robert Larsson
Sin vana trogen blir den bild som Sändaren målar upp ensidigt kritisk mot Israel. Givetvis finns det två sidor av saken, vilket också blir tydligt i Dagens artikel om samma händelse. Journalistiken blir knappast trovärdig när man så ensidigt skildrar konflikterna i Israel. Bättre kan ni, Sändaren! Dagens artikel hittar ni här: http://www.dagen.se/ordkrig-mellan-kyrkornas-varldsrad-och-israel-1.723888
Sune Melin
Under en följd av år har KV ensidigt kritiserat Israel. Senast i november förra året då KV:s exekutivkommitté fördömde ockupationen. Alltså Israels folkvalda regerings ställningstagande att ockupationen upphör samtidigt som fredsförhandlingar leder till fred. När KV:s exekutivkommitté avger ett uttalande, ställs nästan inga krav på Israels motpart. Iran som fört krig mot Israel via Hamas och Hizbollah till exempel nämns inte över huvud taget. Det ställs heller inga krav på Palestina att genomföra demokratiska val. KV:s klimatgrupp blir därför företrädare för en organisation som är fientligt inställd till Israels regering och därmed också intressant för dess säkerhetstjänst. Sune Melin