Kvinnorna marscherade

Ett år efter den jättelika kvinnomarschen i Washington DC efter valet av Donald Trump som president demonstrerade kvinnor återigen både lokalt och globalt.

Organisatörerna bakom fjolårets stora manifestation i USA:s huvudstad har valt Las Vegas i Nevada för årets massmöte, som äger rum på söndag. Valet av Nevada skedde av två skäl: dels för att den värsta masskjutningen i USA:s historia ägde rum där i oktober och dels för att delstaten är i fokus inför höstens mellanårsval, skriver tidningen USA Today.

Arrangemanget kallas "Power to the polls" (ungefär Makt via valurnor) och fokuserar på att få kvinnor att registrera sig inför och rösta i kongressvalet — och att hjälpa fler kvinnor att bli valda. Tamika Mallory, en av kvinnomarschens grundare, säger till USA Today att årets fokus på kongressvalet går i linje med ambitionen att skapa verklig förändring.

- Power to the Polls är ett viktigt steg som ger oss möjlighet att jobba på gräsrotsnivå med partner och individer som kämpar för långsiktig förändring, säger hon.

Parallellt arrangeras under helgen hundratals manifestationer och marscher för kvinnors och medborgerliga rättigheter i så gott som alla delstater i USA — och på andra platser runtom i världen, bland dem Stockholm. Där arrangerade Women´s March och Me too en gemensam manifestation på Norrmalmstorg.  

Strax över 1000 människor samlades under parollen Look back och March Forward. Syftet är att se tillbaka på de framgångar som skett under året såsom metoo-rörelsen och att nationalister inte fick några stora segrar i de europeiska valen men också att det finns mer att göra och att kampen måste gå framåt. 

 

 

Taggar:

#metoo

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.