Kulturutskott ska få musiken att leva

Hur kan Equmeniakyrkan regionalt och centralt stödja kyrkans 20 000 ideellt aktiva inom musik och kreativa uttryck? En färsk utredning föreslår bland annat att kyrkostyrelsen tillsätter ett kulturutskott med uppgift att vaka över frågan.

Sedan Equmeniakyrkan bildades har det väckts kritiska frågor, bland annat i kyrkokonferenser, om varför inte mer resurser satsas på att vårda, förnya och utveckla musiklivet. Det är bakgrunden till att kyrkoledningen tog initiativ till utredningen som nu lämnat sina synpunkter.

— Tyvärr har musiken en undanskymd plats i kyrkans gemensamma dokument. Musiken är en central del av församlingarnas verksamhet och vi är bekymrade över att det så lite avspeglar sig i inriktningen på centrala och regionala tjänster, säger Lena Wohlfeil, ansvarig för musik och kreativa uttryck i Equmeniakyrkan och dessutom sammankallande i utredningen.

Den slår fast att organisationen behöver försäkra sig om att ha kompetens på alla nivåer. Nationellt behövs fler anställda med kompetens inom musik, dans och andra uttryck. I dag finns knappt två tjänster (uppdelade på tre personer) i Equmeniakyrkan och en halvtidstjänst i Equmenia.

— Om vi ska kunna vara en resurs för regionerna som i sin tur ska vara en resurs för de lokala församlingarna så skulle vi vilja se en förstärkning. Inom en femårsperiod hoppas vi att det i varje region ska finnas någon med tydlig kompetens inom musik och kreativa uttryck.

 De professionellas uppgift är att göra sådant som de ideella ledarna inte kan eller hinner med, exempelvis att arrangera utbildningar, organisera större samlingar och tillhandahålla material.

Ulrik Lundquist, som funnits med i utredningsgruppen, är också aktiv i  Musikkårsförbundet som är en självständig organisation i Equmeniakyrkan liksom Sångarförbundet. I hemförsamlingen i Bor leder han ett stort blåsmusikarbete med två brassband.

— Blåsmusiken har varit jättestor i Missionskyrkan och även om antalet kårer har minskat mycket så tycker vi som jobbar med blåsmusiken att den är jätteviktig. I våra brassband här i Bor möts barn, ungdomar och äldre i samma orkester. Musiken har en förenande kraft.

Ulrik Lundquist menar att den lokala blåsmusikverksamheten är beroende av  centralt och regionalt stöd. Varje sommar arrangerar han och andra ideella krafter nu sommarmusikskolor, nationella läger för ungdomsorkestrar och andra event.

— Det är tungt att göra detta vid sidan av det lokala engagemanget, säger han.

 Utredningen som nu ligger klar var ett första initiativ för att se på musikens och de kreativa uttryckens roll i Equmeniakyrkan. Mer detaljerade förslag kommer att behövas, enligt Lena Wohlfeil.  Vid sidan av utredningen pågår en teologisk bearbetning av hur musik och teologi hör ihop.

Utredarna vill se en nära samverkan mellan Equmeniakyrkan, Equmenia, Sångarförbundet, Musikkårsförbundet, och Dansutskottet, Bilda, folkhögskolorna och Teologiska högskolan i arbetet kring frågor som rör musik och kreativa uttryck.  Parterna bör finnas med i det föreslagna kulturutskottet.

 

Fotnot: Utredningsgruppen har bestått av Jan Blomgren, Helen Friberg, Lena Hjalmarsson, Calle Huld, Thore Kennestad, Lotta Holmberg Larson, Ulrik Lundquist, Marie Rindborg, Marta Vassegård, Bo Winborg, Lena Wohlfeil och Martin Åsander.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice