Kulturministern talade om flyktingar med civilsamhället

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke höll idag på förmiddagen ett rundabordssamtal med kyrkor, samfund och andra organisationer i det civila samhället som arbetar för att hjälpa människor på flykt.

- Syftet med mötet var att få fördjupad kunskap om situationen samt ta del av organisationernas erfarenheter och behov, sade kulturministern efter mötet.

- Det är viktigt att vi kan få till samverkan mellan organisationer och myndigheter på alla nivåer i det här arbetet eftersom resurserna är begränsade.

Svenska kyrkans generalsekreterare Helen Ottosson-Lovén var nöjd.

– Att regeringen vill lyssna på civilsamhället är bra, för vi har erfarenheter från att dagligen möta asylsökande och flyktingar. Både de som kommer in i asylprocessen, men också de som inte gör det. De har ju inte myndigheterna kontroll över, säger hon efter mötet.

Förutom Svenska kyrkan deltog representanter för organisationer som Röda Korset, Rädda Barnen, Volontärbyrån, Individuell människohjälp, Islamic Relief, Flyktinggruppernas riksråd, FARR och Frälsningsarmén i mötet på regeringskansliet i Stockholm.

Det alltmer akuta behovet av flyktingförläggningar och bostäder togs också upp på mötet. Svenska kyrkan har ju i den frågan haft egna överläggningar med Migrationsverkets ledning.

- ­Behovet av bostäder i ”busstorlek” är väldigt stort. Vi har inte sådana bostäder i några större volymer ,  konstaterar Helen Ottoson-Lovén.

Men det finns ju också behov av bostäder för människor som har fått asyl. I dag bor ju många av dem kvar i asylboenden och tar upp plats för andra.

- Regeringen behöver titta på hur de kan underlätta för kommunerna att bygga bostäder, anser generalsekreterare Ottosson-Lovén.

Snart kommer en lag som ger kommunerna skyldighet att ta emot flyktingar.

– Det betyder ju än mer krav på boende. Storstäder som Göteborg har ju inte tagit emot så många flyktingar ännu i förhållande till sin storlek, säger hon.

Lennart Lundberg
 
 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.