Kulturens kraft bärande tema på MR-dagar

Idag, torsdag, inleds årets MR-dagar. I år förlagda till kulturhuvudstaden Umeå. Både Diakonia och Svenska kyrkan är på plats.

Temat för årets upplaga av MR-dagarna är röster för rättigheter och uppmärksammar kulturens kraft för att driva på för att öka de mänskliga rättigheterna. Idag delas också årets Per Anger-pris ut av Forum för levande historia. I år går det till Rita Mahato från Nepal som arbetar för våldsutsatta kvinnor. Priset delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

En annan pristagare som deltar är  Rigoberta Menchú Tum mottagare av Nobels fredspris 1992, som kämpat för mayafolkets rättigheter i Guatemala och som stöds av bland andra Diakonia.

Diakonias peruanska samarbetsorganisation Coordinadora Nacional de Derechos Humanos kommer också. De håller i ett seminarium imorgon,  fredag den 14 november om hur de arbetar med kultur för mänskliga rättigheter.

På lördag, den 15 november, berättar Diakonias Sven Jansson om ungdomsfestivalen Moving Mountains, som samlar unga från hela världen som vill arbeta för fred och rättvisa. 

Sammanlagt finns över 50 utställare på plats och 120 seminarier kommer att hållas.

Annika Ahlefelt  Signe Hassler

 

FAKTA

MR-dagarna har funnits i över tio år och är Nordens största forum för mänskliga rättigheter.Konferensen arrangeras årligen och är ett icke vinstdrivande samarbetsprojektmellan DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Föreningen Ordfront, Institutionen för Globala Studier vid Göteborgs universitet, Raoul Wallenberg Institutet vid Lunds universitet, Sensus studieförbund och Svenska kyrkan.  I år äger konferensen för första gången rum i Umeå.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.