Kritik mot Camnerin får svar på tal

Tre företrädare för Nätverket för klassisk baptism går i en debattartikel till hårt angrepp mot Sofia Camnerin. ”En predikant med hennes teologi släpps normalt sett inte fram i predikstolen, i Equmeniakyrkan blir man utsedd till kyrkoledare”, skriver de.

I debattartikeln, publicerad i tidningen Dagen, skriver Thomas Forslin, Claes-Göran Bergstrand och Lars-Göran Berg bland annat att Sofia Camnerin förnekar Jesu försoningsgärning på korset. De anser att hennes befrielsefeministiska utgångspunkter som beskrivs i boken Försoning behövs är obehaglig läsning.  I lösryckta citat ger de exempel på detta.

Sofia Camnerin, som vid denna tidnings pressläggning är på väg till Kyrkornas världsråds generalförsamling i Busan och inte har gått att nå för en kommentar, svarar på kyrkoledarbloggen på Equmeniakyrkans webbsida:

”I all hederlig debatt ska motståndaren känna igen sig. I artikeln i Dagen kände jag inte igen mig. Där låter det som om min och Arne Fritzons bok citeras. Inget av citaten är korrekt återgivna, inte heller det som anges som exakt citat”.

Olle Alkholm, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, känner sorg över samtalstonen som debattörerna väljer att använda. Det är svårt att argumentera med Nätverket för klassisk baptism, menar han.

— De har bestämt sig för att Equmeniakyrkan är fel och var emot bildandet. De flesta som är med i nätverket klassisk baptism är dessutom med i andra samfund. Jag kan inte se att det finns någon annan agenda än att de vill splittring istället för försoning. Men jag tror inte att de kommer att lyckas.

 

Thomas Kazen, professor vid Teologiska högskolan i Stockholm, är en av dem som reagerat på debattartikeln. ”Den som tror att det bara finns ett sätt att finna mening och relevans i Jesu död har läst sitt Nya testamente dåligt,” skriver han.

— De tre män som tar till orda för nätverket för klassisk baptism är inte bara respektlösa i sitt angrepp mot Equmeniakyrkan och Sofia Camnerin utan också teologiskt enögda och historiskt naiva, skriver han.

Kazen tycker att de tre ”klassiska” herrarna försöker svartmåla Camnerin med lösryckta citat och dessutom försöker de uppvigla Equmeniakyrkans medlemmar att avsätta henne. Det är det illa dolda budskapet i debattartikeln, anser Kazen.

Equmeniakyrkans ledning kommer att ge svar på debattartikeln i tidningen Dagen senare i veckan. Även Sändaren återkommer i ämnet.

 

Läs debattartikeln i Dagen här

Läs Sofia Camnerins svar på sin blogg här.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Robert Larsson
Som baptist kan jag inte känna annat än sorg över den liberalisering som skett, först inom baptistsamfundet och sedan inom Equmeniakyrkan. Ett urvattnat evangelium om varför Jesus dog på korset förringar Guds frälsningsplan och måste faktiskt betraktas som en villolära, hur många fina ord Equmeniakyrkans ledare och teologer än försvarar det med. Att Kristi kors är en stötesten, det är känt, men det borde inte vara det för oss kristna. Eller är det ett tecken på att man närmar sig gränsen för vad som kallas kristen tro?
sonja g nilsson
Var kan man köpa boken? Och -vad har hänt i kristenhetens Sverige? Läser man allmänt på kristna bloggar,insändare,kommentarer,artiklar (allmänt på nätet,tidningar osv), så är det kantigt, elakt,snarstucket.Man är snar till vrede och verkar nästan anstränga sig för att leta fel, att hitta nånting som kan avslöja den man utsett till "kontrahent".Självklart är man bäst "religiös" -själv.Och slår gärna bibelord och annan teologisk klokskap i huvudet på motståndaren. Att lyssna in någon annan -finns inte på kartan. Nej- på motståndaren och stampa hårt och oförsonligt! DET är dagens melodi.Det ser ju bra ut inför våra medmänniskor...? Det otäcka är ju att detta står ju förutsagt i NT- att kärleken ska kallna. Det är "de små" som Sofia skriver om, som kommer att frysa ihjäl av nutidens kristnas kärlekslöshetoch självupptagenhet.Det kommer vi en gång att få redogöra för! Har just varit inne på Sofias C:s blogg och tycker hon uttrycker en sund tro.Jag som tycker är inte "bäst religiös", men heller ingen direkt outsider eller nybörjare. VAD handlar detta om egentligen?
Stefan Abrahamsson
Sitter ombord på skutan i en spansk vik efter ett härligt konfirmandläger och funderar. Läser inläggen i debatten kring Equmeniakyrkan. Nu skriver jag om något som jag inte brukar, kyrkopolitik. Men det gör himla ont i hjärtat! Det känns som hela det nya kyrkbygget havererar. Teologiskt, andligt och ekonomiskt. Gårdar försvinner, kyrkor läggs ner, teologiska katastrofer styr skutan osv. Teologiskt, då kärnan i det kristna budskapet urholkas. Andligt, då politiska ståndpunkter överröstar Andens röst. Ekonomiskt, då offrande ersätts med utförsäljning av gårdar och kyrkor betalar det ständiga underskottet. Som en gammal missionare så känns det som en epok av väckelsehistoria slutar där pionjärerna kämpade, försoningsstriden med en viss Ekman som predikade nåd utan omvändelse, som PP Waldenström gjorde upp med. Denna gången verkar det som den omvändelselösa falangen segrar och samfundet blir totalt obegripligt. Varför skulle Jesus dö ? För att skapa en metafor.... Eller? Ber för alla er som kämpar! Stefan på Elida