Kristen front mot Europas bruna vindar

Nationalism, rasism, tolerans och personligt ansvar diskuterades när Equmeniakyrkan, Bilda och THS bjöd in till Almedalsmöte med front mot Europas bruna vindar.

I klassiska sagor är hjältens position och godhet beroende av någon annans föreställda ondska. Utan mörker framträder inte ljuset lika bra.

På samma sätt har Europas nybruna partier en beroendeställning till just den invandring som man vill begränsa eller helt stoppa. För vad skulle invandringsfientliga partier vara utan invandring?

I Danmark avslutades just en kort men intensiv valrörelse med att Dansk Folkeparti blev landets andra största parti. I Europaparlamentet bildar franska Nationella Fronten en ny partigrupp tillsammans nederländska Frihetspartiet och i Sverige når Sverigedemokraterna drömsiffror i mätning efter mätning. 

Med detta i bakhuvudet bjöd Equmeniakyrkan, Bilda och Teologiska Högskolan in till ett samtal under ledning av Dan-Erik Sahlberg från Sigtunastiftelsen. På bordet låg också materialet Sverige Sverige Fosterland som togs fram till en seminariedag på THS under vårterminen. I panelen stod statsvetaren Marie Demker, kyrkoledaren Lasse Svensson och Sofia Walan från Kristna fredsrörelsen.

Lasse Svensson ville att Equmeniakyrkan centralt skulle vara ett stöd för församlingar runt om i landet som möter intolerans men också att Equmeniakyrkan skall vara en aktiv samhällsdebattör som vågar sig på ett profetiskt budskap. Oavsett om samtalet sker på lokal eller nationell måste Jakobsbrevets uppmaning vara kärna och stjärna, gör inte skillnad på människor och det gäller oavsett om de kommit hit som asylanter, arbetskraft eller romska EU-migranter.

Kristna fredsrörelsens generalsekreterare Sofia Walan var självkritisk till delar av den kristna missionshistorien med bitvis koloniala tankemodeller. I dag välkomnar hon en kristen kraftsamling mot intolerans, och klockringningar mot rasism. Däremot menade hon att den kristdemokratiska ungdomsförbundsordföranden Sara Skyttedal skadar ”det kristna varumärket” när hon exempelvis sagt att pacifister är otäckare än världens samlade kärnvapen.

Statsvetaren Marie Demker slog ett slag för att kyrkorna måste bygga oväntade allianser, släppa all ängslighet, forma kulturarvet för vår tid och uppmuntra människor att ta ansvar i vardagen. Var och en som hör rasistiska åsikter har ett individuellt ansvar att säga ifrån, till och med på farmors 70-årskalas.

Efter panelsamtalet var det säkert flera kristna antirasister som fått förnyat mod att ta fighten för ett evangelium som inte gör skillnad på människor. 

Philip de Croy

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne