Krav på EU-sanktioner mot Kongo

Våldet och kränkningarna mot civilbefolkningen i Kongo har trappats upp efter det tumult som följde när presidenten försökte ändra konstitutionen för att kunna sitta kvar vid makten. Diakonia, PMU och svenska frikyrkor kräver nu EU-sanktioner mot Kongo-Kinshasa.

Ökande våld och inskränkningar i demokrati och rättsäkerhet i Kongo-Kinshasa har fått civilsamhället och kyrkor i Kongo och europeiska organisationer att att reagera och kräva kraftfulla åtgärder från EU. Diakonia, PMU, Equmeniakyrkan och Pingst - fria församlingar i samverkan riktar sig direkt till EU:s utrikesministrar som sammanträder den 17 oktober. Från svenskt håll vill man tydligt markera en djup oro för situationen i Kongo.

– Sverige har visat ett positivt och starkt engagemang för Kongo inom EU, och därför ser vi det som naturligt att vi som svenska kyrkor och biståndsorganisationer med långvarig närvaro i Kongo uppmärksammar vår utrikesminister på de krav som finns inom civilsamhällets organisationer på plats, säger Maria Bard, Kongoexpert på Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU.

Problemen bottnar i den nuvarande regeringens försök att hålla sig kvar vid makten, trots att president Joseph Kabila redan har suttit sina två lagstadgade mandatperioder. Formellt kan han inte ställa upp i det planerade men redan kraftigt försenade presidentvalet, och efter presidentens partis misslyckade försök att ändra konstitutionen blev det stora folkliga protester. Regeringen har svarat med brutalt vård mot demonstranter, samtidigt som människorättsaktivister arresteras, hotas och trakasseras.

– När jag mötte ledarna för Pingströrelsen i Kongo för en månad sedan var det uppenbart att deras nöd var stor och verklig. Vi vill stötta våra syskon i Kongo och deras engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Daniel Alm, föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan.

Nyligen dödades runt 50 personer efter att militär och polis attackerade protestdemonstrationer i Kinshasa, och många fler har skadats eller rapporterats försvunna.

– EU kan inte bara vara en biståndsgivare när Kongos egna makthavare hotar både utvecklingen och demokratin, nu behövs tydliga konsekvenser om man inte avstår från våld och respekterar demokrati och mänskliga rättigheter, säger Joakim Wohlfeil, sakkunnig på konflikter hos Diakonia.

Det gemensamma initiativet drivs via nätverket Eurac (The European Network for Central Africa) där Diakonia, Equmeniakyrkan, Pingstkyrkorna och PMU ingår. Tillsammans kräver man:

Att EU inför riktade sanktioner mot politiska och militära makthavare i Kongo som bidrar till våld, kränker mänskliga rättigheter eller stör de demokratiska processerna.

Att EU inte erkänner ett styre där nuvarande ledning behåller makten genom att hindra demokratiska val.

Att EU kräver att man återupprättar en icke våldsam politisk dialog i landet.

Att EU kräver omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla politiska fångar.

Att EU kräver oberoende utredningar av det dödliga våld som har använts mot demonstranter, och internationell insyn i dessa.

Att EU förklarar nolltolerans mot våld mot den egna befolkningen från militär och säkerhetstyrkor.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne