Kramen kan bli kränkande i kyrkans snällhetskultur

Kramkultur i kombination med sexualitet som ickeämne ställer till problem i kyrkan, menar diakon Linda Andersson i Stockholm. – Då blir det svårt att sätta gränser. Den som inte kramas betraktas som udda.

Linda Andersson lyfter problemet med kramkulturens genomslagskraft och behovet av gränssättande i församlingssammanhang.

– Att vi kramas för att vi känner oss som en familj som hör ihop, är den fina delen av kyrkan. Men kanske vill man som tjej inte krama alla gubbar på samma sätt som man kramar sin pappa eller bror.

För egen del har Linda inte haft svårt att känna sina gränser. Hon vågar visa när hon inte vill kramas och accepterar absolut inte att dras ned i någons knä. Men hon tror att många kramas på ett sätt som de egentligen inte vill.

– Vi måste veta varför vi kramas. Kramar jag någon för att han är en man eller för att vi är som syskon i församlingen? Sexualitet är fortfarande väldigt tabu i kyrkan och blir elefanten i rummet om vi inte vågar tala om den. Vi är skapade för sexualitet och måste belysa det! Vi måste våga prata om oss som den hon, han, hen vi alla är!

När sexualiteten är ett ickeämne blir det lätt att man antingen leker med gränser eller döljer och håller tillbaka driften på ett osunt sätt, menar Linda Andersson. Hur frågan hanteras ser olika ut i olika församlingars kulturer men ett är klart, betonar Linda; alla har olika gränser för vad som känns okej.

– Vi måste ha respekt och lyhördhet för varje individ. Även om det låter som uttjatade ord. Det somliga tycker är mysigt, tycker andra är obehagligt. Vi befinner oss i en organisation med ansvar för varandra. Då måste vi våga se lite mer vad som händer, inte minst i våra barn- och ungdomsgrupper. En ledare som lägger handen på ens rygg lite för många gånger kan vara väldigt obehagligt.

Linda gissar att församlingar tenderar att vara rädda för att adressera saker för vad de verkligen är och att inställningen är att hellre fria än fälla.

– Vi är livrädda för att säga ifrån ifall någon då skulle lämna församlingen. Men vi måste våga välja sida. Vi måste använda de ord som finns i dag, men som vi kanske inte kunde förr. Vi riskerar att förlora något men vi förlorar absolut mer om vi inte reagerar på övergrepp eller då människor känner att de fått sina gränser kränkta.

En ”#metoo Equmeniakyrkan edition” skulle inte avvika i någon större utsträckning från de upprop vi sett i andra sammanhang, gissar Linda Andersson. Människorna i kyrkan är också människorna i samhället. Även om situationer som när Linda känt sig hotad och rädd av män på busshållplatsen som talat om sin ku* och vad de vill göra med den, nog inte skulle formuleras så i kyrkan. Inte heller tror hon att risken är särskilt stor för att bli kallad för ”hora” som skällsord i kyrkan. Egentligen tror hon att det mer har med miljön än typen av människa att göra.

– Men gliringar och passerade gränser utnyttjas hela tiden. En man som passar på att klappa lite extra på en tjejs rumpa vid kyrkfikat medan hans fru står och diskar i köket. Att stå lite för nära. Att kramas lite för länge. Allt är kanske inte ens medvetet. Men det är ändå att gå för långt.

 

LÄS MER OM #metoo i Equmeniakyrkan i Sändaren 47/2017.

 

 

Anna Hagnell

Taggar:

#metoo

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander

Ja, det här börjar bli intressant :) i och med att journalistkåren själva har kommit med en egen copycat, "#deadline". 

 

I två generationer har kåren föraktat de kristna och deras "moral", men när sanningen har sprungit ikapp dem, då klagar de!

 

Vad hade de väntat sig? 

Kristen moral är unik och kommer inte av sig själv, det kan vi ju lätt konstatera om vi jämför mot andra kulturella yttringar på vår jord. Och om evolutionen är den sanna läran, då kan ju knappast någon klaga på bristande "moral"...

 

Så vad kan man då säga till alla #deadline-journalister?

Jo, antingen återvänd till det värdesystem som en gång byggde Sverige eller så bit i det sura äpplet och gilla läget!

Lasse

I min lilla församling så började "kramkulturen" med ungdomarna, även mina flickor. När de kom till kyrkan och upptäckte farmor  och /eller morfar mfl så ville de ge en kram. (Det fick de givetvis) Det var mer än ett par som då avundsjukt kollade på dem. När det hände igen så sa den vuxne: "Kan jag också få en kram?" Senare när kyrkan saknar de flesta ungdomarna, eftersom de flyttat till skolstäder mm, så finns dessa naturliga välkomstkramar kvar på kyrktorget. Låt dem stanna för de som inte har sina nära och kära i närheten! 

Lasse

Riktiga män respekterar kvinnor

 

 


En riktig man ...

... tycker inte att pengar, makt och sex är det viktigaste i livet.

... visar kvinnor respekt.

... kritiserar alla former av sexism.

... är trygg i sig själv och går sin egen väg.

... vågar ifrågasätta makthavarna och åsiktseliten.

... visar också i praktiken att han står upp för alla    människors lika värde.

... visar handlingskraft, mod och styrka.

... kan bli riktigt arg när det behövs och fegar inte ur.

... är bra på att slåss. Inte med knytnävarna, utan för det som är gott sant och rätt.

... vågar bli beroende och visa sig sårbar.

... skäms inte för att gråta.

... är en engagerad och närvarande pappa.

... är en omtänksam och trogen livskamrat.