Kovändning om Second hand-moms

Att ideell second hand ska momsbeskattas som annan affärsverksamhet har mött hård kritik. Finansminister Magdalena Andersson (S) har nu ändrat sig i sakfrågan, men konkreta åtgärder dröjer.

Skatteverkets tolkning av ett utlåtande i högsta förvaltningsdomstolen har lett till att flera second hand-butiker nu fått stänga igen och fler hotas av samma öde. Tidigare var alla  second hand-butiker befriade från moms. Skatteverkets tolkning innbär att alla butiker som har längre öppettid än 24 timmar i veckan och har fler anställda än ideella riskerar att få betala skatt.   n

Beslutet har dock mötts av protester, både från politiker ohc från den ideella sektorn. Nyligen lämnade Myrorna, Sveriges stadsmissioner och Röda korset över l 40 000 namnunderskrifter till Finansdepartementet med krav på fortsatt momsbefrielse. Ett av argumenten är att de idéburna organisationerna gör en samhällsinsats genom att erbjuda arbetstillfällen och att överskottet går till social verksamhet, kostnader som annars skulle belasta stat och kommun.

I förra veckan sa finansminister Magdalena Anderson (S) att hon vill se en lösning och att ”den kommer till våren”.

— Vi vill försöka hitta en lösning så att pengarna kan stanna kvar i den viktiga ideella sektorn, sa hon i en kommentar till SVT. 

I onsdags utfrågades finansministern i Skatteutskott. Utskottsordförande Per Åsling (C) gläds åt Magdalena Andersson vändning — i fredags firade han Anderssons besked med att äta tårta tillsammans med Röda korset i Östersund. Han skulle dock gärna ha sett ett tydligare utfall. 

— Det är ju oerhört värdefullt arbete som de här organisationerna står bakom, säger han. Därför är det så positivt att Magdalena Andersson vänt på klacken i frågan och sagt att man kommer att vidta åtgärder. Det är bara synd att hon inte är mer konkret, och säger vilka åtgärder man kommer göra. 

Matthias Matsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.