Kontrollerna vid gränserna förlängs

Regeringen förlänger gränskontrollerna i ytterligare tre månader. Inrikesminister Anders Ygeman (S) motiverar beslutet med att hotet mot den inre säkerheten kvarstår.

- Det har varit ett svårt beslut, eftersom pendlarna i Öresundsregionen har fått betala ett rätt högt pris för de här kontrollerna, säger Anders Ygeman.

Han påpekar att regeringen för diskussioner med danskarna om att ändra utformningen av kontrollerna för att göra det lättare för pendlare över Öresund.

På frågan om varför beslutet har dröjt, svarar han:

- Det har inte dröjt, det fattas på samma tidpunkt som för de andra EU-länderna

Beslutet togs i dag, fredag,  vid ett extra regeringssammanträde och beskedet kommer i samband med att EU:s ministerråd väntas ge klartecken för en tre månaders förlängning. De länder som berörs av EU:s klartecken är Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge. De svenska gränskontrollerna utförs vid Öresundsbron och i hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg. De infördes förra hösten i samband med flyktingkrisen och förlängdes i maj. Den förlängningen gällde till och med i dag och förlängs alltså nu.

Genomsnittligen 400 000 personer i veckan bedöms passera de berörda gränsövergångarna, varav 40—95 procent kontrolleras. Under augusti, september och oktober avvisades 425 personer. Under samma period ansökte 78 personer om asyl i samband med passkontrollen. Det kan jämföras med att 5 411 personer ansökte asyl i Sverige som helhet under samma månader.

Gränskontrollerna vid Öresundsbron har fått kritik för att de tillsammans med id-kontrollerna på den danska sidan skapar förseningar för pendlarna. I förra veckan beslutade regeringen att förlänga id-kontrollerna med tre månader till./TT

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Det är bara att beklaga att regeringen fortsätter att ta de oskyldiga pendlarna som gisslan!

 

Till minne