Konferensstart med kulingstyrka

Hönökonferens nummer 73 pågår den här veckan i Göteborgs norra skärgård med inresta besökare från hela landet. – Vi hoppas att de som kommer hit ska få en uppmuntran i sin tro men också bli utmanade av budskapet, säger Anders Marklund, pastor i Hönö Missions­församling.

Första helgen i Hönökonferensen blåste det kuling och väggarna i den gigantiska tältsalongen fladdrade betänkligt. Ansvariga försäkrade dock att tältet tål upp till 30 sekundmeter.

Planeringen för årets upplaga av Hönökonferensen har i princip pågått sedan tältpinnarna rycktes upp efter förra konferensen. Annika Olofsson, konferenssamordnare och medlem i Hönö Missionsförsamling, har huvudansvaret för allt praktiskt kring konferensen.

– Det är mycket som ska fungera, allt från marktillstånd från kommunen till att kalla med­verkande. Ju närmare konferensen, desto intensivare blir arbetet, säger hon.

Anders Marklund är ny församlingsföreståndare i Hönö Missionsförsamling men ”tjuvstartade” redan förra året med att finnas med i konferensledningen. Han har dessutom tidigare varit med i konferensen många gånger under årens lopp.

– Att konferensen känns ange­lägen för så många människor är drivkraften till att församlingen orkar hålla på år efter år.  Varje kväll fylls tältet med över 2 000 personer och många laddar ner ljudfiler och följer möten och bibel­studier via webb-teve. Förra konferensen var det 100 000 nedladdningar.

Anders Marklund menar att Hönö Missionsförsamling har en kallelse att anordna konferensen. Men även om konferensen är viktig för församlingen så pågår den bara en vecka varje sommar. Resten av året har man fokus på det lokal sammanhanget.

Den som vill delta i alla samlingar under konferensen kommer att ha ett fullspäckat schema. Många av dem är dessutom parallella. Här finns något för alla åldersgrupper, från de yngsta till de äldsta. Nytt för i år är att kon­ferensen har ett tema: Följ mig. Tidigare år har medverkande talare själva valt vad man velat tala om.

Den ekumeniska bredden är stor med talare och medverkande från bland annat Svenska kyrkan, Evangeliska frikyrkan, Svenska Alliansmissionen, Equmenia­kyrkan, Pingst och Anglikanska kyrkan i London. 

– Det har alltid varit viktigt att ha en bredd i konferensen, både när det gäller talare och i utbudet. Det ska finnas något för alla, säger Annika Olofsson.

Som samordnare är hon tacksam för att det är så många som på olika sätt vill vara med och stödja Hönökonferensen både praktiskt, ekonomiskt och i förbön. Utan hjälp från ”konferensens vänner” och ett gott samarbete med Öckerö kommun hade inte konferensen varit genomförbar, säger hon.

Med tanke på hur omvärlden ser ut har konferensledningen de senaste två åren ställts inför ext­ra krav på säkerheten. Förra året anlitades ett säkerhets­företag som fanns på plats för att bevaka, i år följer de trafiken på sociala medier för att se om det finns några eventuella hot.

– Vi har känt att vi behöver aktualisera säkerheten när så många människor samlas. Det behöver inte vara något stort som händer men vi måste veta hur vi ska agera om det inträffar något, säger Annika Olofsson.

Men när Sändaren besöker Hönöveckans andra dag känns terrorhot och säkerhetsrisker ganska fjärran. Istället är det gott om skratt, kramar och gemenskap. Precis som tidigare år är Hönökonferensen något av en frikyrklighetens folkfest dit många besökare återkommer år efter år.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.