Kofi Annan död

FNs förre generalsekreterare Kofi Annan har avlidit,.

Kofi Annans fru Nane och deras barn Ama, Kojo och Nina vakade vid hans sida under de sista dagarna.

"Kofi Annan var en global statsman och en djupt engagerad världsmedborgare som genom hela sitt liv kämpade för en mer rättvis och fredligare värld", skriver Kofi Annan Foundation i ett uttalande.

Annan föddes i Ghana 1938 och var FN:s sjunde generalsekreterare mellan 1997 och 2006.

 - Jag tror att han kommer att leva vidare som ett föredöme för oss alla i sin humanitet och sin tro på internationellt samarbete. Han var en kämpe för fred och utveckling, säger Jan Eliasson, FN:s tidigare vice generalsekreterare.

Han kunde komma in i ett rum och rummet tystnade alltid. Han var en samlande person och lyckades alltid organisera det goda i alla människor.

Eliasson och Annan arbetade tillsammans inom FN i många år och umgicks även privat. Eliasson minns Annans engagemang, som fortsatte långt efter att han lämnat FN och startat sin egen stiftelse.

Efter att han lämnade FN kände han att han kunde fortsätta på ett friare sätt. Han hade ju denna passion för internationellt samarbete och fredsarbete, men kunde då agera i andra frågor.

Även Carl Bildt (M), tidigare statsminister, utrikesminister och Annans särskilde ombud på Balkan, sörjer den tidigare FN-chefens död.

"Mycket ledsen över Kofi Annans död. En av de verkligt stora ledarna i vår tid. En modig, vis och vänskaplig man. Jag känner mig hedrad att ha haft privilegiet att arbeta för honom", skriver Bildt i ett inlägg på Twitter.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att Annan tvingades ta itu med några av FN:s svåraste utmaningar. Han var "en fantastisk lyssnare, som också fick alla andra att vilja lyssna", enligt Wallström.

Annika Söder, kabinettssekreterare på UD, beskriver Annan som "väldigt lågmäld, på ett sätt man kan jämföra med Dag Hammarskjöld".

- Man trodde man fick en byråkrat när han valdes, men fick en stor ledare, säger hon.

Söder lyfter fram Annans arbete med flyktingfrågor och FN:s fredsbevarande operationer, samt hur han satte afrikanska frågor på agendan.

Han var aktiv in i det sista, jag träffade honom så sent som i februari. Så det är en förlust i nutid, säger hon.

Kofi Annan hade stark svensk anknytning via sin hustru och tillbringade ofta somrarna i Blekinge skärgård.

Vi sörjer både för världen, men även en vän, säger Söder.

Göran Persson (S) var statsminister under samma period som Annan var generalsekreterare.

- Jag träffade honom väldigt mycket i många olika sammanhang. Han hade uppgiften att återge FN respekt och ställning efter en ganska stökig period med Boutros-Ghali. Det gjorde han. Han var i alla avseenden en värdig representant för världssamfundet.

Ingen av stormakterna kunde kritisera Annan för inkompetens eller partiskhet, enligt Persson.

- Han stod över sådant. Han blev därför en röst för det multilaterala samarbetet, för fred och för nedrustning. Han uttalade sig alltid utifrån sina värderingar och aldrig med utgångspunkt i vad någon stormakt förväntade sig. Han väckte respekt hos många, säger han.

TT: Vad har du för personliga minnen av honom?

- En ödmjuk och humoristisk person, som genom sin diskreta framtoning tog rummet i besittning.

Moderatledaren Ulf Kristersson tar upp Annans död vid en presskonferens inför presentationen av partiets valmanifest.

- Det är mycket vi minns Kofi Annan för, säger Kristersson.
Få internationella statsmän har väckt så stor beundran sedan Dag Hammarskjöld.

Som ansvarig för FN:s fredsbevarande operationer kritiserades Kofi Annan för att världsorganisationen inte gjorde mer för att stoppa folkmordet i Rwanda. Men under den första mandatperioden som generalsekreterare tycktes han göra det mesta rätt. Den vältalige mannen från Ghana sågs som en diplomatins superstjärna, vilket bekräftades av fredspriset 2001.

Men den andra mandatperioden blev kärvare. FN:s roll kringskars, som när USA valde att anfalla Irak på egen hand. Annan själv misstänkliggjordes under utredningen av olja-mot-mat-programmet i Irak, men det handlade främst om hans sons affärer. På sin sista presskonferens som generalsekreterare fick Annan frågan om vad han såg som sitt största misslyckande under de tio åren som FN-chef. Han passade, men talade om kriget i Irak som det största misslyckandet för hela FN.

2001 fick FN och Annan dela på Nobels fredspris. Nobelkommittén ansåg att båda hade gjort en ''insats för en bättre organiserad och fredligare värld''. Kofi Annan är också ''den centrala personen i organisationens vitalisering'', enligt kommitténs motivering.

"Vi sörjer förlusten av en stor man, en ledare, och en visionär", skriver FN:s migrantorganisation IOM på Twitter.

 

 

TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne