Klassisk baptistkyrka skänks bort och får nytt liv

Kungsholms baptistförsamling, som funnits i över 100 år, ska nu lägga ner. Kyrkolokalen skänktes i fjol till församlingen New Life. – Det är klart att man kunde göra något roligare än att avsluta arbetet. Samtidigt har ju allting sin tid, säger Birgit Karlsson, pastor och föreståndare.

Uppe på balkongen sorterar en av församlingens organister drösvis av noter. Högar av hopbuntade blad och häften täcker en stor del av stolarna. Ett på sitt sätt roande, men melankoliskt arbete. 18 juni håller nämligen församlingen en sista gudstjänst innan den upphör att existera.

Birgit Karlsson har sedan 60-talet varit en av Svenska Baptistsamfundets ledargestalter. Under 11 år var hon missionsföreståndare. Sedermera verkade hon som lärare och rektor, på Betelseminariet.

Sedan 2006 är Birgit Karlsson pastor och föreståndare för Kungsholms Baptistförsamling – ett arbete som nu alltså når sin ände. 

– Det är en åldrande församling och vi har inte nog med folk för att driva verksamheten på samma sätt som tidigare. Det kändes naturligt att ta beslutet att upplösa församlingen, även om det såklart är sorgligt, säger hon.

Samtidigt som Kungsholms Baptistförsamling åldrats, har den yngre Fridhemskyrkan som tillhör New Life, stegvis tagit över ansvaret för kyrkolokalen. Att fastigheten i framtiden skulle brukas för något annat ändamål än att vara just en kyrka har aldrig varit ett alternativ. – Det kommer att fortsätta att vara en kristen församling här. När vi har försvagats har Fridhemskyrkan flyttat in och axlat ansvaret för kyrkan. De har både betydligt fler och yngre människor än vi, säger Birgit Karlsson.

Varför låter ni då inte en församling inom Equmeniakyrkan ta över lokalen?

– Som baptistförsamling har vi ett dubbelt släktskap. Ser man till våra rötter är New Life och Fridhemskyrkan del av Evangeliska Frikyrkan, tidigare Örebromissionen. Svenska Baptistsamfundet och Örebromissionen hörde samman som ett samfund till mitten av 1930 - talet.

– Vi har haft en närhet till det gamla Missionsförbundet och Metodistkyrkan, men vi har också en stark närhet till det som är EFK idag, säger Gunnel Andréasson, församlingens ordförande.

Gunnel Andréasson och Birgit Karlsson menar att i Equmeniakyrkans sätt att se och tänka församling, liksom Svenska Baptistsamfundet en gång, innebär att församlingarna är självständiga. De understryker att när de för tio år sedan upprättade kontakt med andra församlingar, som New Life och EFK-församlingen Tomaskyrkan, existerade inte Equmeniakyrkan. Däremot togs en kontakt med Svenska Baptistsamfundets ledning i det skedet för att orientera dem om processen som församlingen var på väg in i. – Det är svårt för oss att hela tiden ändra rikting utifrån en ny kartbild, säger Gunnel.

Sedan ett år tillbaka äger alltså församlingen New Life kyrkolokalen, som disponeras av den nyplanterade Fridhemskyrkan. Överlåtelsen markerades med en gemensam gudstjänst på nyåret 2016. Bostadsdelen av församlingens fastighet såldes under hösten till lägenheternas hyresgäster via den bostadsrättsförening de bildat. Separationen av lokalerna var en process där lantmäteriet var en viktig part. Församlingen har haft juridisk hjälp när det gäller att formulera gåvobrev i förhållande till New Life och försäljningsavtal med bostadsrättsföreningen. Men det hela gick smärtfritt och Equmeniakyrkan har varit informerad om processen. 

– När det gäller försäljningsresultatet har vår ambition varit att se till att pengarna används på ett sätt som speglar den här församlingens engagemang genom en 100-årig historia. I slutänden kommer också Equmeniakyrkan få del av en rejäl pott från försäljningen av bostadsdelen. Där är församlingens önskan att den internationella missionen särskilt kan komma i fokus för pengarna som går in i Equmeniakyrkan, säger Gunnel Andréasson.

Vad är kyrkbyggnaden värderad till?

– Det tycker inte jag är aktuellt.Kungsholms baptistförsamlings gamla medlemmar behöver nu hitta en ny församling att ansluta sig till.

– Vi för en dialog med medlemmarna och skickar flyttningsbetyg till de församlingar som medlemmarna önskar flytta till, säger Gunnel Andréasson. Birgit Karlsson kommer att ansluta till Norrmalmskyrkan och Gunnel Andréasson berättar att hon vet vilken församling hon kommer att flytta till, men inte mer än så.

De berättar om tiden när församlingen blomstrade. Om stor söndagsskole- och körverksamhet och mycket ungdomar. De talar om en församling som haft nära relationer till Baptisternas världsallians och Europeiska baptistfederationen – där flera framstående ledargestalter inom dessa organisationer kommit just från Kungsholms Baptistförsamling.

– Den har inte varit bara lokalt förankrad, utan det har hela tiden funnits ett intresse för missionen och för det internationella. Den har alltid vetat om att den har tillhört någonting större, säger Birgit Karlsson.

 

Lukas Lind

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Karin
Toppen ! Att församlingen får leva vidare och blomstra!! Hade kyrkan getts till equmeniakyrkan hade den sålts till högstbjudande och ingen församlingsverksamhet funnits kvar.
Peringe Pihlström
"Karin" har alltför rätt i sin kommentar. Det finns ett antal exempel i Sthlms-regionen där kyrkobyggnader som haft strategiskt läge och en plan för framtiden inte funnit stöd i EK eller dess bildarsamfund så att man varit beredd att satsa. I stället tycks ekonomisk avvägningar spelat större roll, samtidigt som församlingstillväxten i Sthlms-regionen är stor i övriga samfund och kunnat vara del i att EK kunde vända sina siffror i området.