KG Hammar: ”Det blir inte fred om man rustar för krig”

Aurora och Zapad. Två stora militära övningar som pågår och pågått omkring Östersjön. Vapenskramlet har inte varit så här stort i vår del av världen på många år. Men förre biskopen KG Hammar är mer övertygad än någonsin: Vägen till fred går inte genom upprustning utan genom icke-våld.

Det har hänt mycket sedan boken Fred är vägen till fred kom ut 2013. Utvecklingen har gått åt fel håll i stora delar av världen, vilket lett till ökad spänning och ytterligare militär upprustning.

Är det kört för icke-våldstanken nu?

– Nej, det kan aldrig vara kört om man tror på en sak. Men vi hade stora planer 2013 om hur Sverige skulle kunna bidra till en fredligare värld, bland annat genom en förskjutning av tyngdpunkten i svensk säkerhets­politik från traditionell militär beredskap till en förebyggande fredspolitik, inte minst i Östersjö­området. Så kom Krimkriget och alla våra politiker handlade med ryggraden: Nu är det fara å färde – då måste vi rusta!

KG Hammar har tillbringat en stor del av sommaren på Gotland, vars militära närvaro ska aktiveras igen efter att ha avslutats i början av 2000-talet. Han passade på att delta i ett informationsmöte för lokalbefolkningen om Aurora 17. 

– Det blev så tydligt att det inte blir mer fred för att man rustar sig för krig. Gotlänningarna är kanske inte så rädda för ryssen som för vad som kan hända om det blir en incident i närområdet som leder till aggressioner. Våra politiker borde i stället ha gjort Gotland till en fredens ö där man byggt upp ett centrum för att utveckla icke-våldsmetoder.

Boken Fred är vägen till fred, där flera av kyrkans företrädare medverkar, kom lagom till Kyrkornas världsråds general­konferens i Busan 2013.  Syftet var, enligt KG Hammar, att få kyrkorna att agera för fred och icke-våld på ett tydligare sätt. Det resulterade i flera gemensamma uttalanden.

– Tyvärr har det inte hänt så mycket sedan dess. Kyrkorna är väldigt bra på att skriva dokument, men om innehållet i dessa verkligen hade genomsyrat Kyrkornas världsråds medlems­kyrkor så hade världen sett annorlunda ut i dag.

KG Hammar tror fortsatt på kyrkornas stora möjlighet att påverka, men är besviken på hur trögt det går. Oftast är det kopplingen till makten som sätter käppar i hjulet.  Den kyrka han själv stått i ledningen för, Svenska kyrkan, styrs i stor utsträckning av kyrkopolitiker som företräder olika partipolitiska åsikter om försvarspolitiken. Men han har förstått att även andra samfund har svårt att få gehör för icke-våldstanken, säger han.

– Det stora monstret i den upprustning som vi nu ser är att det finns så mycket pengar att tjäna i vapenindustrin. De fattiga länderna lägger oproportionerligt stor del av sin BNP på vapen i stället för på uppbyggnaden av sina länder. Det är sorgligt att se hur de rika länderna bidrar till detta genom sin vapenexport.

Fred är ingen utopi, menar KG Hammar. Men om man vill ha fred som skörd så måste man så fredliga medel. Genom ett förebyggande arbetet, där man låter olika grupper mötas och samverka, kan man förhindra att konflikter urartar till våldsamhet.  Icke-våld har en helt annan utgångspunkt, ett annat sätt att tänka, än militärmakten.

– Det var när världen övergav Jesu icke-våldstanke och blev en del av makten som de ”rättfärdiga krigen” skapades. Men det finns inga rättfärdiga krig, bara rättfärdig fred.  Teologin måste vara en självkritisk uppgörelse med den egna traditionen och vad teologiska tankegångar lett till, men samtidigt visionärt utmåla vad den traditionen bär på: Rättvisa som är förutsättningen för en fredlig värld.

För KG Hammar är det självklart att Sverige bör underteckna FN:s konvention mot kärnvapen, trots påtryckningar från USA och oklara besked från Nato-chefen om vad det skulle innebära.

– Det finns inga andra alternativ. Om världen ska bli en tryggare plats att bo på så måste vi säga nej till kärnvapen. Det är något Sverige har kämpat för i FN i decennier. Om det finns en rädsla för att vårt land skulle stå ensamt inför ett ryskt anfall om man undertecknar avtalet, så kan man ju fråga sig om det blir bättre om USA blandar sig i. Då skulle Sverige kunna bli ett nytt Syrien. 

KG Hammar säger att han inte har något emot försvaret. Hans förhållningssätt är icke-våld, men inte pacifism som han tycker leder till omöjliga ställningstagande. Försvaret bör ha ungefär samma uppgifter som polisen: Att enbart ingripa om säkerheten hotas.

– Men försvaret behöver kompletteras med satsningar på icke-våldsmetoder som jag menar kommer att vara mycket mer effektiva än vapen för att ge en varaktig fred.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Agnes
Så bra skrivet! Varför finns det ingen dela-knapp. Så man kan dela till Facebook?
Philip
Hej Agnes Vilken bra idé! Inom kort får vi en ny hemsida och då skall vi ta med din tanke. Fram tills dess kan du klicka på knappen "Rekommendera" som du hittar under skribentens namn (i det här fallet Christina Larsson). Då rekommenderar du texten till dina följare på FB. Om du istället klickar på knappen "Tweeta" så kan du antingen dela artikeln i ett twitterflöde eller kopiera den texten som dyker upp och klistra in i på din FB-vägg. Då får du samma effekt som du söker efter. Kul att du läser och kul att du vill dela vidare :-). Philip
Gösta Lindh
Det är härligt att det finns personer som kämpar för fred. Upprustning leder för det mesta till mer upprustning. Det gynnar inte freden. Min beundran för K. G