Kardinal Arborelius årets svensk

Kardinal Anders Arborelius har tilldelats utmärkelsen "Årets svensk" av nyhetsmagasinet Fokus.

– Det var ju inte vad man hade väntat sig. Och det var ju kanske lite modigt också, säger han till Vatikanradion.

Utmärkelsen, som delas ut för 12:e gången, ska tilldelas ”en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre.”

Juryn skriver att:

Redan för 19 år sedan fick årets svensk en roll som ingen svenskfödd haft sedan 1500-talet. I år blev han den förste svensken någonsin att ikläda sig den röda birettan. Årets svensk är redan historisk, men han är också en person som alltsedan sin utnämning 1998 varit närvarande i svensk offentlighet. Att företräda den katolska kyrkan i ett land vars identitet i första hand är sekulär och i andra hand protestantisk, kräver en orädd läggning. Som ledare för Stockholms katolska stift har årets svensk dessutom en central roll i mötet mellan infödda och nyinflyttade svenskar. Årets svensk är Anders Arborelius, biskop och kardinal.

Arborelius berättar att det var överumplande och överraskande när han fick beskedet om utmärkelsen.

– Jag visste inte så mycket om det. Vad jag har förstått utnämner de någon som kan vara lite ifrågasättande till vad det är att vara svensk.

Han berättar för Vatikanradion att han ofta får frågan om han ”är en riktig svensk” - som katolik och präst, biskop och kardinal.

– De har lite svårt för folk att tro att en riktig svensk kan vara det, säger han.

Att han nu får den här utmärkelsen visar att katolska kyrkan spelar en allt större roll i det svenska samhället, menar Anders Arborelius, och säger i en intervju med Fokus chefredaktör Johan Hakelius att det inte alltid är en nackel att vara minoritetskyrka.

–  Vi behöver inte vara folkkyrka, hänga med och tycka som alla andra. Det skapar en andlig frihet.

Till Vatikanradion säger han:

– Vi får väl se om det finns de som inte tycker att jag är riktigt svensk nog att kallas Årets svensk.


Fakta: Kriterierna

Utmärkelsen Årets svensk ska tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre. Det kan, men måste inte innebära att personen gjort sig känd i offentligheten. Det centrala är att vinnaren visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade. Det är naturligt om Årets svensk har gjort sig fiender, inte bara vänner, för det är svårt att åstadkomma något värt att belöna, utan att det har ett pris.

Fakta: Juryn och tidigare vinnare

Juryn i "Årets svensk" består av Bengt Jangfeldt, Emma Frans, Peter Esaiasson, Camilla Thulin, Maria Rankka, Anna Grönlund Krantz och Maria Guggenberger. Ordförande är Fokus politiske redaktör Johan Hakelius.

Tidigare har bland andra Johan Rockström, Robyn, Jonas Gardell och Gunnar Strömmer tilldelats priset.

Fredrik Hielscher

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte

Ett stort grattis til Kardinaen för den välförtjänta utmärkelsen!