Känd KD-politiker går över till SD

Efter 16 år som lokal- och regionpolitiker lämnar Gunilla Gomér Kristdemokraterna för att bli sverigedemokrat. Redan för ett år sedan förlorade hon partikollegernas förtroende. Hon nomineras inte till några av partiets listor, vare sig på riks-, regional- eller lokalplan. — Att hon väljer att gå över till SD bekräftar den brist på förtroende som vi har känt för henne i partiet. Sverige- demokraterna är influerat av rasistiska idéer, det är min bestämda uppfattning. Vi kristdemokrater har ingen gemensam värdegrund med Sverigedemokraterna överhuvudtaget, säger Kristdemokraternas i Alingsås gruppledare Stefan Svensson.

Det var en lång och infekterad debatt när alingsåsaren Gunilla Gomér valdes bort från KD:s nomineringslistor.Två tredjedelar av nomineringsmötet sa nej till Gomér som kandidat för riksdag och region och när valsedlarna till kommunfullmäktige skulle fastställas ville bara två av 20 på nomineringsmötet att den mångåriga partikamraten skulle finnas med.

— Det fanns ett stort glapp mellan henne och partiet. Hon körde mer sitt eget race än partiets. Att främlingsfientlighet fanns med i bilden kunde jag ana i våras, sedan har det blivit tydligare i sommar och höst. Och nu har hon lämnat Kristdemokraterna, bekräftar Svensson.

— Jag kallar henne inte rasist, det har jag inte belägg för. Och jag vet inte i vilken grad hon är främlingsfientlig. Men hon fiskar definitivt i lite grumliga vatten, i de artiklar som har funnits publicerade på nätet, säger Stefan Svensson.

Gunilla Gomér själv säger att de som känner henne vet att hon inte är främlingsfientlig. Sändaren har förgäves sökt henne för en kommentar men misslyckats, men i en debattartikel på Nyheter24 skriver hon att hon och KD inte längre uppskattar varandra och det därför känns rätt att gå över till SD. Hon säger sig ha upplevt en marginalisering, ett utanförskap, i KD.

Att hon valde just SD förklarar Gunilla Gomér med att hon är kristen konservativ och vill fortsätta driva frågor som familj, rätten för barn att vara hemma med förälder de första åren, abortfrågan (Gomér var ordförande i organisationen Ja till livet), samvetsfrihet och pensionärernas situation. Dessutom är SD det mest Israelvänliga partiet, vilket är en avgörande fråga för henne.

Hur långt är då steget mellan KD och SD? Det beror på vad man tycker är viktigt i politiken, menar statsvetaren Magnus Hagevi. För Gunilla Gomér är det bevisligen inte långt, medan partiledare Göran Hägglund tycker att det är mycket långt.

– Vi får avvakta och se vad som händer nu. Om det blir fler kristdemokrater som lämnat partiet för SD så skulle det kunna förändra styrkeförhållandet inom KD och göra att de mest konservativa får en svagare ställning. Jag skulle tro att en stor del av KD inte skulle sörja så mycket över en sådan utveckling, säger Magnus Hagevi som uppskattar att omkring 90 procent av pingströrelsens medlemmar röstar med KD.

Gunilla Gomér har genom sin person representerat KD:s kärnområden: Hon är pingst-vän och tillhör församlingsledningen/-äldste i Pingstkyrkan i Alingsås. Vid ett församlingsmöte på söndagskvällen lämnade hon dock alla sina förtroendeuppdrag i kyrkan. 

CHRISTINA LARSSON
ANNA HAGNELL

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne