Nyhet

”Kampen har bara börjat”

Runt om i landet pågår eller planeras sittstrejker för att stoppa utvisningar till Afghanistan. Manifestationen i Stockholm har spridit sig bland annat till Göteborg där flera hundra personer har samlats sedan i fredags. – Det här är bara början på kampen, säger Matilda Brink-Larsen.

Manifestationen i Stockholm mot utvisningar till Afghanistan har nu spridit sig till flera städer i Sverige. Just nu pågår eller planeras manifestationer i Göteborg, Malmö, Lidköping, Jönköping och Luleå.

I Göteborg var flera hundra personer samlade på Olof Palmes plats under helgen, många av dem hade sovit ihopkrupna under ett utskjutande tak i det kraftiga regnet.

– Men nu skiner solen och vi tänker fortsätta så länge det är nödvändigt, säger flera av deltagarna.

Det är ungdomarna själva som tagit initiativet till manifestationen, enligt Matilda Brink-Larsen, initiativtagare till frivilligorganisationen Agape som stödjer ensamkommande barn och ungdomar.

– En stor del av våra ungar har inte råd att åka till Stockholm och delta i manifestationen där, därför anordnade de en egen. Sedan i fredags, då manifestationen startade här i Göteborg, har många  svenskar kommit och visat sitt stöd, men vi vill gärna se att fler kommer. Det är ändå tydligt att ungdomarna har vuxna omkring sig som bryr sig.

Det är en positiv och glad stämning på Olof Palmes plats. En av manifestationens talesperson Arif Moradi berättar om givmilda personer som kommer med filtar, mat och dricka. Organisationen runt manifestationen fungerar utan bekymmer och många förbipasserande stannar , tittar en stund och läser på plakaten innan de går vidare. Flera politiker har också varit på besök.

Matilda Brink-Larsen hoppas att de ska ta intryck av den starka opinionen. Inom kort kommer en ny säkerhetsrapport om läget i Afghanistan som Migrationsverket har gjort.

– Jag hoppas att det inte ligger politisk prestige i frågan utan att Sverige ska följa Tysklands exempel och stoppar utvisningarna till Afghanistan, säger hon.

Demonstranterna i Stockholm har sagt att de tänker sitta kvar tills Migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik, kommer med ett positivt besked.

– Jag tror att vi måste förbereda oss på att det kommer att dröja. Kampen har bara börjat, säger Matilda Brink-Larsen.

Det verkar trots allt som om manifestationen i Stockholm i viss mån redan har påverkat politikerna. I fredags kom beskedet att man kommer att använda det tillfälliga kommunbidraget från regeringen för att göra det möjlighet för ungdomarna att stanna kvar i Stockholms kommun och fortsätta sin skolgång i väntan på eventuellt uppehållstillstånd.

Även Göteborgs politiker vill att de asylsökande ungdomarna ska kunna stanna i kommunen, men menar att staten ska stå för kostnaden. Det tillfälliga kommunbidraget täcker inte kostnaderna, säger kommunalrådet Marina Johansson (S) till GP.

De pågående manifestationerna har inte välkomnats av alla. I Stockholm attackerades de hundratals ensamkommande asylsökande ungdomarna som samlats av högerextrema och tre personer skadades. Efter det flyttades manifestationen från Mynttorget vid riksdagshuset till Medborgarplatsen där polisen kan har bättre förutsättningar att övervaka arrangemanget.

– Vi är många här som är oroliga och trötta, säger Mahmood Razeie, en av initiativtagarna till manifestationen.

När Sändaren besökte manifestationen i förra veckan låg liggerunderlag, filtar kaffetermosar och stora vattendunkar utspridda över Medborgarhusets trappa. På plakaten stod det ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan” och ”If you believe you have a right to a life come sit with me”.

– Vi kommer att sitta här till att vi får ett svar från Mikael Ribbenvik på Migrationsverket, säger Mahmood Razeie.

Två av hans vänner blev skadade under attacken vid Mynttorget.

– En av dem har fortfarande jätteont i magen. Men båda två lämnade sjukhuset för att de ville vara här tillsammans med sina vänner, säger Mahmood Razeie som bott i Sverige i två år och fortfarande väntar på uppehållstillstånd.

Sittstrejken har fått stor uppmärksamhet i media och hashtaggen #ungisverige har spridit sig som en löpeld i sociala medier.

– Under gårkvällen blev vår hashtagg störst i Sverige på Twitter vilket känns jätteroligt! Vi är jättetaggade, speciellt efter attacken, den gav oss bara mer energi, säger Fatima Mohammadi.

Fatima är 20 år och kom till Sverige för fyra år sedan och är en av de få på plats från Afghanistan som fått uppehållstillstånd. Under sittstrejken på Medborgarplatsen bär hon och flera andra ungdomar gröna västar.

– Vi har valt ut vissa personer som är bra på att organisera. Det kan handla om att hämta filtar, följa med människor till en sovsal eller hämta mat. Det är en otrolig uppslutning kring manifestationen och det har kommit ungdomar hit från hela Sverige, från Boden och ner till Malmö, säger Fatima Mohammadi.

 

 

 

 

 • 7 Kommentarer

 • Lägg till ny kommentar
 • Thomas Kärrlander

  Många har redan fått sin sak prövad enligt svensk lag, dessutom ser de flesta ut att vara män och varken ungdomar eller "barn" som vissa MSM uttrycker det. Även om de nu fick stanna, är det verkligen sunt, eftersom de uppenbarligen inte anser att våra lagar har någon legitimitet?

  Det är också uppenbart att dessa olagliga upptåg är organiserade uppifrån, vilket polisen själv har medgett med både pressmeddelande och genom Twitter.

 • Sven Andersson

  Thomas, när du tveklöst skriver om dessa unga människor, som kämpar för sina liv, att "de uppenbarligen inte anser att våra lagar har någon legitimitet" är det som kristen värt att besinna, att Guds lag och bud inte alltid sammanfaller med människors bud och regelverk (Mark 7:7) och i sådana fall får vi som kristna anledning att begrunda vilken lag/bud som har störst legitimitet - Guds rikes lag/bud eller vårt eget lilla lands lagar/bud.
  Jesus själv blev ju korsfäst p g a brott mot romersk lag och ordning.
  Eller som saken träffande uttrycktes i TV igår när detta ämne diskuterades:
  "Men det tyngst vägande skälet är ändå: 'Allt vad ni gör mot dessa mina minsta gör ni också mot mig'.. Det är vår plikt att ta hand om dom här... eftersom vi delvis är medskyldiga till den situation de flyr från."
  Som teolog hade jag förväntat mig att detta Jesus-ord skulle ha kommit från den person i studion som titulerades teolog och t.om. doktor i etik, men i stället kom det från artisten Mikael Wiehe.
  Som så ofta är Guds vägar att tala till oss förunderliga.

 • Thomas Kärrlander

  Sven,
  Nej, Jesus Kristus, Guds Son och själv Gud korsfästes INTE för att han brutit mot någon romersk lag, utan för att rädda alla som vill räddas från evig förtappelse.

  Att de ogudaktiga använder Skrifterna efter eget tycke är en sak, men märkligt nog så verkar det som att de som titulerar sig själva som "teologer" också tro att de kan använda Texterna för sina egna syften?!

 • Sven Andersson

  Jag läser det äldsta evangeliet så här.
  Den första s k förutsägelsen om Människosonens lidande säger att Jesus kommer att bli “dödad” i Jerusalem (Mark 8:31ff). Den andra förtydligar: han “överlämnas i människors händer, och de kommer att döda honom” (Mark 9:30ff). Den tredje preciserar händelseförloppet, hur Jerusalem (“översteprästerna”/ ”skriftlärda”, landets religiösa/politiska makt) kommer "döma honom till döden” och Rom (”hedningarna”, d.v.s.Pilatus/ romarrikets militärmakt) “döda honom” (Mark 10:32ff).
  Om korsfästelsen:
  “Det var vid tredje timmen som de korsfäste honom. På anslaget med anklagelsen mot honom stod det: Judarnas konung.”(Mark 15:25)
  Korset är ett romerskt straff för den som inte lever enligt “romersk lag och ordning” - härav anslaget.
  Genom korset säger Rom sitt nej till Jesus och dennes budskap om Guds gränsöverskridande rike (Mark 1:15) och varnar dem som följer det.
  Men, genom uppståndelsen säger Gud ja till Jesus.
  Huruvida vi idag dömer unga afghaner till narr, prygel och rentav död om vi utelämnar dem är en allvarlig fråga. Men, vi kan aldrig säga att vi inte visste att sådant sker i Afghanistan i ett krig vi är medskyldiga till.

 • Thomas Kärrlander

  Sven,
  Att tro att makten i Rom hade några tankar om Jesus är absurd. Gud använde romarna som sitt redskap och Satan gick i sin egen fälla. Men, det var det judiska folket som fick betala priset för att de förnekade sin Messias, inte romarna,. Plakatet visade precis på det faktumet.

  "Jesus svarade: Mitt rike är inte av den här världen." (Jn 18:36a) Det har alltså ingenting med landgränser att göra, vilket jag förmodar att du menar utifrån vad du hitintills kommenterat.

  Att dra parallellen mellan Jesus lidande för hela mänskligheten och afghaners utvisningsbeslut visar på total okunskap om Skriften. Skrev inte du ovan att du var teolog?!

 • Sven Andersson

  Att Rom hade synpunkter om Jesus är inte mindre absurt än att Washington hade det om den rörelse som fick en startpunkt i Rosa Parks sittstrejk. Den senare gav USA:s största sociala omvandling, den förra vår största världsreligion.
  Enligt dess bekännelse blev Jesus “korsfäst under Pontius Pilatus” - under Roms representant.
  Korset är ett romerskt avrättningsverktyg - inte judiskt.
  Angående anslaget “judarnas kung” läs fjärde evangeliet: “Den som gör sig till kung sätter sig upp mot kejsaren.” (Joh 19:12).
  Endast Rom kunde ge en kungatitel. Herodes den store, vid Jesu födelse, kunde inte själv kalla sig “judarnas kung” - utan risk för sitt liv.
  Att Jesu rike inte “hör…till denna världen” (Joh 18:36) förklaras: “Om mitt rike hörde till denna världen hade mina följeslagare kämpat för att jag inte skulle bli utlämnad åt judarna.” D.v.s. d.ä. av “annat slag” genom att ta avstånd från de våldsmetoder romarriket använder.
  Slutligen blev Jesus faktiskt själv flykting (Mark 14:1). Påskmåltiden firades på fördold plats, förmedlad via underjordiska kontakter/kodord (14:12ff) - likt en clandestin. Han dog skymfad och till synes övergiven (Mark 15:34) - likt många flyktingar än idag.

 • Thomas Kärrlander

  Sven,
  Du får själv förklara dig inför Jesus varför du förvanskar hans Ord för egna syften.

  Dessutom, att kalla Jesus för "flykting" är bland de grövsta hädelser som idag används mot vår kristna tro. Någon har tom skrivit en bok med en liknande titel. För hur kan man kalla vår Gud som själv kom ner och självmant tog på sig alla våra synder och sjukdomar för att vi skulle bli fria, för någon som "FLYR BORT"!!