Nyhet

Juluppropets 80 000 namn överlämnade till migrationsministern

I tisdags eftermiddag mötte kyrkoledare migrationsminister Morgan Johansson på Rosenbad för att överlämna de 79.224 insamlade namnen för Juluppropet.

 

Den 14 december lanserades Juluppropet – för en human migrationspolitik som ett initiativ av landets kyrkor genom Sveriges kristna råd. I eftermiddag avslutades Juluppropet officiellt genom att alla namn överlämnades till migrationsminister Morgan Johansson (S). Uppropet har totalt samlat 79.224 namnunderskrifter, däribland flera av landets partiledare. Av de insamlade namnen har 35.063 fyllts i via webben juluppropet.se och resterande namn (44.161) har kommit in på papper.

Representanter för kyrkorna mötte migrationsminister Morgan Johansson på Rosenbad under tisdagseftermiddagen för att överlämna tre tjocka buntar av namnlistor. Bland kyrkoledarna fanns Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift:
– I mötet med ministern framförde vi att Sveriges tillfälliga asyllag försvårar barn och ungas situation liksom rätten till familjeåterförening. All samlad kunskap visar att svårigheter att återförenas med sin familj, orsakar stort personligt lidande och leder till psykisk ohälsa samt försämrar förutsättningarna för etablering, sade biskopen.

Namninsamlingens tre krav till regeringen var att ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv, att undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening samt att ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro. Detta var något som kyrkoledarna framförde till migrationsministern.

– Tack för ert engagemang, inte bara för att ni samlat in namnunderskrifter utan för ert praktiska arbete. Kyrkorna gjorde en fantastisk insats under det stora flyktingmottagandet, utan det civila samhällets insatser hade vi inte klarat av det, sade Morgan Johansson. 
– Tillsammans behöver vi motarbeta negativa strömningar i vårt samhälle och tillsammans stå upp för mänskliga rättigheter, fortsatte Morgan Johansson.

Kyrkoledarna lyfte fram exempel på hur den nya migrationslagen slår hårt mot människor som lever i utsatthet. Ministern lovade att titta över lagstiftningen efter att kyrkoledarnas berättat om praktiska exempel man själv upplevt i kontakten med asylsökande.

– Juluppropet växte fram som en gräsrotsrörelse i våra kyrkor. Därför kändes det hedrande att få förtroendet att bära fram alla dessa namn till regeringen, sade Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd. 
– Vi lever i en tid då rimliga önskemål som att familjer ska få leva tillsammans tolkas som närmast orealistiska krav och därför är det glädjande att Juluppropet fått så stor uppmärksamhet, fortsatte Karin Wiborn.

 

 

 • 9 Kommentarer

 • Lägg till ny kommentar
 • Thorsten Schütte

  Nästan 80 000 - inte så pjåkigt med tanke på allt gnäll som denna kampanj har varit utsatt för, av Karlendalingar och andra...

 • Thomas

  Stödet för polismannen Peter Springare har inbringat 120.000 medlemmar på Facebook på TRE DAGAR!

 • Sven Andersson

  Och Abraham - trons fader - bad till Gud för Sodom och sade: "Så kan du inte göra! Skall inte den som är hela jordens domare göra vad som är rätt?” --- Abraham fortsatte: 'Bli inte vred, Herre, om jag talar en sista gång, men kanske finns där tio [rättfärdiga]?' Herren svarade: ”Då skall jag inte förgöra staden, för de tios skull.” (Gen 18:22ff)
  Läs och skriv gärna på även följande behjärtansvärda upprop för ensamkommande unga: https://www.skrivunder.com/vistarinteut

 • Thomas

  Journalist (Amun Abdullahi) returning to Somalia after realizing tho horror in Sweden:
  ”This place is more dangerous than Mogadishu. You cannot tell the truth here. The truth is kept secret, and the people are silenced”

 • Thorsten Schütte

  Thomas, här får Du lite perspektiv på hur vi har det i Sverige:
  http://www.vlt.se/opinion/insandare/glom-pratet-om-systemkollaps-sverige...

 • Sven Andersson

  Thorsten, tack för ditt fina länktips!

 • Thomas

  Thorsten,
  Låt oss spela Djävulens advokat. Om det nu var som VLT skriver hur förklarar du då fenomenet "Peter Springare"?
  Och hur förklarar du nödropen från alla instanser i samhället; skolväsendet, sjukvården, polis, brandkår, transportnäringen, bönder och företagare. Industrin som flyttar ut, skuldberget som skenar både för stat, landsting och kommun, men även för enskilda, där de unga är mest utsatta.

  Nej, sanningen är att alla skenheliga kristna stoppar fingrarna i öronen, blundar och sjunger en allsång istället. De ogudaktiga förebrår jag inte för deras dom står kvar.

 • Thorsten Schütte

  Jag tror, Thomas, att Peter Springares och VLT-insändarens verklighetsbeskrivning divergerar så mycket p g a fenomenet "hälsan tiger still". Det flesta av oss upplever ett ganska välfungerande samhälle, men ordar inte mycket om detta. Har man en utsatt position som sannolikt Peter Springare har som ansvarig polis i ett socialt utanförskapsområde är det förståeligt att man blir dystopisk och projicera sina bekymmer på hela samhället.

 • Thomas

  Hej igen Thorsten!
  Du menar att väl att du upplever att du lever i ett väl fungerande samhälle. Men, tydligen så gör stora delar av samhället inte det, eftersom nu närmare 200.000 människor stödjer Peter Springare.

  Du har dock rätt i att många som fortfarande lever i relativt opåverkade områden och inte bryr sig så mycket om vad som händer utanför den egna sfären inte är medvetna om att samhället sönderfaller i en allt snabbare takt. "Stoppa huvudet i sanden" brukar man prata om. Givetvis blir uppvaknandet för dessa människor mycket tuffare ju längre tiden går.