Juluppropet fortsätter

Styrelsen för Sveriges kristna råd beslutade idag att fortsätta påverkansarbetet kring Juluppropet fram till sommaren 2019, trots att själva namninsamlingen nu är avslutad. Genom Juluppropets tre krav vill kyrkorna fortsätta påverka inför tvåårsavstämningen av de temporära asyllagarna.

I juni röstade riksdagen för en ny och restriktiv tillfällig asyllagstiftning för åren 2016-2019. Men inte bara lagen, utan också myndigheternas tillämpning har stramats åt. Juluppropets mål är att förmå den svenska regeringen att arbeta för en mer human migrationspolitik.

Namninsamlingen för Juluppropet avslutades den 31 januari 2017 men innehållet i uppropet kommer att vara aktuellt så länge de temporära asyllagarna gäller.

– I kyrkorna ser vi på nära håll hur den skärpta asyl- och flyktingpolitiken slår mot framför allt barn, unga och familjer som berövas hopp och framtidstro. Därför känns det angeläget att vi fortsätter att upprepa Juluppropets tre krav, säger kyrkoledare Lasse Svensson, Equmeniakyrkan och SKR:s nuvarande ordförande, i ett pressmeddelande.

De tre kraven är att ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv, att undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening samt att ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro.

Juluppropet är en av de mest uppmärksammade opinionsinsatser som Sveriges kristna råd genomfört. Genomslaget i media har varit stort och huvudbudskapet har nått ansvariga politiker. Cirka 80 000 namn samlades in under perioden 14 december 2016 – 31 januari 2017 och alla dessa namn överlämnades till migrationsminister Morgan Johansson den 7 februari.  

Påverkansarbetet inom Sveriges kristna råd för migration och integration kommer nu att fortsätta på Juluppropets inslagna linje genom en rad olika påverkansinsatser, exempelvis genom debattartiklar, seminarium i Almedalen, uppvaktning av politiker och påminnelser i sociala medier.

Samtidigt fortsätter kyrkornas praktiska engagemang med flyktingmottagande, exempelvis språkcaféer, och utbildningssatsningar.  

 

Fotnot: Sveriges Kristna råd (SKR) är en mötesplats för 25 medlemskyrkor vilket representerar en stor del av Sveriges befolkning. Hit kommer varje kyrka med sin speciella identitet för att dela erfarenheter och att samordna gemensamma projekt.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander
Tänk om de istället satsat på att förmedla evangeliet! Men, Jesus Kristus försoningsverk på korset intresserar inte de "kristna" längre. Nu är det invandring, språkcaféer, seminarium och uppvaktning av politiker som gäller. Ingen tänker på Jesus och ingen tänker på att ALLA hamnar i eldsjön som inte tagit emot honom.
Sven Andersson
Jesu huvudärende var Guds rike (Mark 1:15) - på en gång religiöst (”Guds”) och politiskt (”rike”). Dess tid är nu (”tiden är inne”), dess plats är här (”Guds rike är nära”) - för den som går in i det. Johannes du citerar var själv flykting i exil på ön Patmos, omringad av ett Medelhav omöjligt att passera - som vore det en "eldsjö". Redan då kallades Medelhavet, som skiljde öst från väst, nord från syd, för “dödens hav” av de drabbade och “vårt hav” (“mares nostrum”) av de styrande i Rom (som om de kunde äga havet). Sedan början på 2000-talet har bortåt 30 000 migranter dött i detta “dödens hav”. Är det då inte lite magstarkt att citera bibelns egen Medelhavsflykting, Johannes, för att mota bort än fler migranter vid dess strand idag? Eller skulle vi kristna stå och se på när dagens släktingar till flyktingen Johannes placeras i exil och inhägnas i läger av världen eller rentav brinner upp i detta dödens hav? Hur skulle det kunna vara goda nyheter (evangelium) och en manifestation av Guds rike, där “människor skall komma från öster och väster och från norr och söder och ligga till bords”och där “sådana som är sist bli först, och sådana som är först skall bli sist” (Luk 13:29f) ?
Thomas
Sven, om så alla 60 miljoner flyktingar kom till Sverige så skulle alla ändå hamna i helvetet och sedan i eldsjön om du fick din vilja fram. "Jesus svarade: Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Alltså, Sverige är inte Guds Rike, Sven!
Sven Andersson
På sätt och vis har du rätt - eftersom antalet europeiska migranterna motsvarar ung.60 miljoner. Dock är det sällan vi kallar dem så eller ens talar om dem - det riskerar blottlägga vårt hyckleri. I Sverige kallar vi dem därför “utlandssvenskar”, i Frankrike kallas de "expatriées" o.s.v. - d.v.s vi tar tar helt enkelt för givet att vi kan emigrera var och hur vi vill i världen. Så du har rätt, om vi helt vill undgå att vara hycklare borde vi nog ta emot lika många migranter som vi avger. Men, det är ett jätte-projekt du här utmanar oss till och jag tror inte vi är där än. Inte heller handlar jul-uppropet alls om det. Dock kan det senare vara ett litet steg i rätt riktning! Det totala antalet flyktingar som installerades i 28 länder 2015 motsvarar 0,2 % av befolkningen eller det antal flyktingar som ett enda litet land - Pakistan - ensam tog emot. Här får du ursäkta mig Thomas, men jag kan kan inte riktigt se att Pakistan skulle vara så mycket större eller rikare än hela EU - så varför skulle inte vi kunna klara ut juluppropets utmaning? “Do your little bit of good where you are; it's those little bits of good put together that overwhelm the world.” (Desmond Tutu).
Thomas
Vad sa Jesus innan han lämnade jorden, Sven? Nämnde han någonting om att vi ska arbeta aktivt för befolkningsförflytttningar mellan länder, för det verkar vara din kristna agenda?
Sven Andersson
Jag tycker det framgår tillräckligt tydligt vad vår kyrkas aktion Juluppropet handlar om (från texten ovan): “De tre kraven är att ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv, att undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening samt att ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro.” Jag tycker inte heller att man behöver tänka särskilt långt för att förstå vad det kan handla om - gyllene regeln räcker gott - för vad skulle du själv göra om du hade ditt eget barn i ett flyktingläger utanför Europa? Skulle du skriva samma kommentarer till vår kyrkas aktion då? Sedan är det en annan sak och en annan sanning att vi inte hade varit kristna utan migration - för det var som en massrörelse av migranter som missionen spreds i världen. Att som kristen då vara motståndare till migration blir lite grann som att såga av grenen på trädet som vi själva sitter på. Sedan bör man självklart verka för en god migration. Juluppropet kan vara en god början och träning för det. Härmed avrundar jag denna tråd och ber att få tacka dig, Thomas, för utbytet.
Thomas Kärrlander
Tack själv, Sven och Gud välsigne dig!