Julsånger ändrades på rektorns direktiv

Södra skolan i Åmål bytte ut stjärnan “över Betlehem” mot ”över alla oss” och censurerade två verser ur ”Nu tändas tusen juleljus” under luciafirandet i Kungsbergskyrkan i Åmål. Pastor Peter Lundälv är upprörd.

Södra skolan har under många år firat Lucia i Kungsbergskyrkan, som tillhör Equmeniakyrkan.  Tidigare har luciafirandet genomförts med de traditionella sångerna med tydliga inslag av Gud och Jesus.

Skolbarnen fick texthäften med överstrykningar och helt nya ord. Istället för ”Du stjärna över Betlehem” sjöng Södra skolans elever ”över oss”. Verserna som berättar ”att född är Herren Krist, vår frälsare och Gud” och den som talar om ”en stråle av Guds kärleks ljus i signad juletid” ströks helt.

Enligt skolans musiklärare som talat med Peter Lundälv var det rektor Malin Brunzell som gett direktiv om strykningar av texterna.                                                                                               

– Det är faktiskt att censurera, Det är otroligt idiotiskt och känns som om skolan vill vaccinera barn mot kristen tro, säger Peter Lundälv.

Rektor Malin Brunzell på Södra skolan hänvisar till ett pressmeddelande på Åmål kommuns hemsida. Där står det:

"Som brukligt vid olika evenemang i kyrkan väljs ett lämpligt antal verser av olika sånger och psalmer ut för respektive tillfälle och så gjordes även vid Södra skolans luciafirande 2016 (med stöd av Skollag 2010:800 1 Kap 4-6 §§).

Att ändra Betlehem till ”över alla oss” motiveras med att det är ” en skrivning som tillåter stjärnan att lysa över alla oss; elever, personal och vårdnadshavare på Södra skolan samt naturligtvis även resten av jorden och alla våra nära och kära, en lovvärd önskan i en minst sagt orolig tid.

Pressmeddelandet citerar också Skolverkets riktlinjer för avslutningar som hålls i kyrkor  som poängterar att det inte ska förekomma några "religiösa inslag såsom bön, välsignelse eller trosbekännelse.”

Men dessa riktlinjer förbjuder inte psalmer eller sånger från kristen tradition. Tvärtom står det I klartext att ” Det är dock möjligt att sjunga ”Den blomstertid nu kommer”, som visserligen är en psalm men som är tydligt förknippad med traditionen med skolavslutning."

 Peter Landälv har dragit en slutsats av det inträffade, Det kommer inte att upprepas nästa år i varje fall inte i Kungsbergskyrkan där han är församlingsföreståndare

– Ska ni sjunga på det här sättet nästa år så är ni inte välkomna,  har jag sagt till dem

Lennart Lundberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.