Nyhet

Julfirande i skuggan av terrorhot

Nu är det jul igen, i varje fall i den ortodoxa kyrkofamiljen. Givet tidigare attacker och hotet mot kristna i Egypten har säkerheten skärps kring landet inför det koptiska julfirandet i helgen.

Förra året blev blodigt för Egyptens kristna minoritet, som utsattes för flera dödliga attacker.

Mariam Adel förlorade flera familjemedlemmar när extremister öppnade eld mot en konvoj med kristna pilgrimer, som var på väg genom öknen till ett kloster utanför Kairo i maj förra året. Själv lyckades hon fly med sin yngste son, som klarade sig med en skada på handen.

- Vi åkte som en lycklig familj. Men jag kom hem igen utan min mamma, min bror och min man. De skrek att det var legitimt att döda oss, men jag förstår inte varför, säger hon till France 24.

- Nuförtiden kan jag bara tänka på en sak och det är att ge mig av med mina barn. Jag står inte ut i Egypten längre.

Adel är inte ensam om att känna så. De senaste åren har över hundra kristna dödats i attacker som Islamiska staten (IS) har tagit på sig. Kopterna, som utgör omkring tio procent av Egyptens 93 miljoner invånare, har länge upplevt sig diskriminerade och många fruktar för sina liv.

Störtandet av den islamistiske presidenten Muhammad Mursi 2013 kom att bli startskottet för attacker ledda av den egyptiska grenen av IS. Andra civila har också hamnat i skottgluggen, som när över 300 personer dödades i en moské i Sinai i november, men jihadisterna har riktat mycket av sitt våld mot den kristna minoriteten.

- I år kommer vi inte att sluta stödja staten, presidenten och spela vår nationella roll, men vi hoppas att myndigheterna kommer att hitta ett sätt att minska antalet attacker, säger biskop Makarios i Minya-provinsen till nyhetsbyrån AFP.

Den tidigare armégeneralen Abd al-Fattah al-Sisi, som tog över efter Mursi, har sträckt ut en hand till kopterna. Kanske kommer han att delta i julmässan på lördag, precis som han gjorde förra året.

Fakta: Större attacker mot kopterna

2017
December: Minst tio människor dödas av en beväpnad man som går till attack mot besökare i en koptisk kyrka i Helwan-distriktet utanför Kairo. IS tar på sig dådet.

Maj: Maskerade män stoppar en buss med kopter som är på väg mot ett kloster söder om Kairo och dödar omkring 30 personer. IS tar på sig dådet.

April: Två koptiska kyrkor, i Tanta och Alexandria, utsätts för bombdåd på palmsöndagen och kräver 45 människor dödas. IS tar på sig dådet.

2016
December: 29 personer dödas i ett själmordsdåd nära den koptiska Markuskatedralen i Kairo. IS tar på sig dådet.

Källa: AFP

 

 

SVT.

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar