Jönköpingspanel luftade frågan om hjälp till fattiga romer

Hur kan vi hjälpa fattiga romer i Europa? Frågan debatterades i ett panelsamtal i Kungsporten, Huskvarna i lördags. Bland de medverkande fanns Andreas Samuelsson som i nio år engagerat sig för romernas situation i Rumänien .

 — Det hjälper inte att vi tömmer våra konton och ger allt vi har, kommenterade han. Det krävs kärlek, nära relationer och att vi håller ut och vandrar med dessa människor under många år.

När John Ahlström, ungdomspastor i Fjällstugan, såg att människor från hans egen församling började engagera sig i hjälparbetet för EU-migranter i Jönköpingsregionen kändes det självklart att be Andreas Samuelsson från hjälporganisationen NetWorks komma och dela med sig av sin erfarenhet.

— Min bild av vad det innebär att hjälpa människor förändrades när jag såg NetWorks arbete i Rumänien för fem år sedan. Det är mer komplext än vi tror och jag vill veta om vi gör rätt, säger John Ahlström.

 Hjälpverksamhet kan stjälpa, påpekade Andreas Samuelsson, och drog paralleller till relationen mellan föräldrar och barn.

— Varje förälder vet att det inte alltid är bra att ge barnen godis och pengar. På samma sätt som vi får barnen att växa och utvecklas till trygga människor måste vi vandra med de romer som lever i fattigdom.

 NetWorks arbete bland romer i Rumänien genomförs som ett slags mentorskap. Rent praktiskt innebär det att människor vinner förtroende genom att visa att de kan ta ansvar. De kan till exempel få frön till en egen odling. Därifrån går man sedan stegvis vidare för att hitta olika försörjningsmöjligheter.

— För mig handlar det om att föra en människa från fattigdom till att nå sin fulla potential, sade Andreas Samuelsson.

 Kyrkhjälpen, som representerades i panelen av pastor Christer Tornberg, bedriver sedan augusti verksamhet för att ge akut hjälp för basala behov i närområdet, vilket bland annat innebär att EU-migranterna några dagar i veckan erbjuds frukost, dusch, kläder, tvätt och andakt i Pingstkyrkans lokaler i Jönköping. Inför vintern har kommunen gett ett löfte att man kan vara med och erbjuda migranterna tak över huvudet om flera kyrkor lägger fram en plan för samverkan.

— Vi vill visa dem Jesu kärlek här i Sverige men också göra mer i deras hemländer, sade Christer Tornberg. Kanske kan vi även hitta försörjningsverksamheter för gästerna, som jag ser dem, genom försäljning av hantverk och att engagera musiker i kyrkorna.

Tornberg avslutade med att rikta ett tack till Andreas Samuelsson för de tankar han delat under kvällen och sa att Kyrkhjälpen hoppas på en fortsatt dialog.

 I panelen medverkade även Victor Egerbo, representant för Erikshjälpen som ger stöd till NetWorks verksamhet genom att sälja produkter som romer i Rumänien producerat; samt Emma Sandwall som blev rikskänd i media då hon och hennes man erbjöd en romsk familj husrum. Kvällen lockade ett par hundra besökare och ramades in med en inledande gudstjänst och en avslutande konsert med den rumänska musikern Beck.

 Agneta Svennebring, 73 år är en av cirka 150 volontärer som engagerat sig i Kyrkhjälpen.

— Det löser inga problem att ge pengar, men jag tror att vi genom att se tiggarna har fått upp ögonen för situationen i Rumänien och kan börja fundera på hur vi kan ge stöd och hjälp där, konstaterade hon.

 EWA WYMARK

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne