Joel Halldorf spanar på Birrohatet

Joel Halldorf skriver i veckans nummer av Sändaren en kort "spaning" om debatten kring medieprofilen Marcus Birro.

När teologen William Cavanaugh var i Sverige häromveckan talade han om förutsättningarna för verklig mångfald (Sändaren 46/2014).

 – Den sekulära liberalismen antar att vi kommer börja slåss så fort vi blir oense. Därför vill man att alla ska utgå från samma ”neutrala” utgångspunkter  och dela samma värderingar. Så länge man gör det är man tolerant, men det är ingen verklig tolerans och ingen verklig mångfald. Vi måste visa att det är möjligt att tycka olika utan att vi börjar slåss, sa Cavanaugh bland annat.

 Marcus Birro vet vad han talar om. I veckan stack han åter ut i debatten genom ett uttalande kring islam och våld. Det kan finnas goda skäl att bemöta hans uttalande, och Birro själv nyanserade det sedan i en kommentar till Göteborgs-Posten. Men det som följde var inte en debatt om sakfrågan, utan ett verbalt våld i form av personliga påhopp och till och med dödshot.

 Detta sätter ljus på en destruktiv struktur i dagens medielandskap. I dag är personerna varumärkena med verklig lyster — inte institutioner, partier och tidningar. Birro är en av dem med lyster, och det som blir tydligt är att folk inte förmår att skilja på åsikt och person. Man debatterar inte Birros påstående, utan ägnar sig åt att avsky hans person.

 Ovärdigt — men en bekräftelse på att Cavanaughs är riktig. När åsiktsskillnaderna i det liberala samhället blir för stora ligger våldet på lut. 

 

Joel Halldorf

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag försvarar Marcus Birro, som jag är oöverens om i mycket, just med Joels resonemang, det är viktigt att olika röster finns, också de sträva och de som stryker en mothårs. Och när jag läste att Expressen sparkade honom tog jag hans parti - tills jag upptäckte att han medverkade i en podcast knyten till den högerextrema sajten "exponerat". Har karln ingen självbevarelsedrift?
Erik
För att debattera Birros påstående en smula – fakta eller ej, hans retorik bidrar till att grupper ställs mot varandra. Vi måste inse att vi som kristna har mycket gemensamt med muslimer i egenskap av ifrågasatta minoriteter i ett sekulärt samhälle. Birro riskerar inte bara att förvärra förutfattade meningar om muslimer, han uttrycker också en oförsonlighet gentemot andra religioner från kristet håll, vilket kan spä på bilden av kyrkan som en reaktionär, dogmatisk kraft. Inte minst spelar islamkritiken riksdagens nyaste parti rakt i händerna, och det är beklämmande att se hur Birro och hans kristna anhängare beblandar sig med sverigedemokratiska mörkermän i "kampen för det fria ordet" på Twitter. Jag skulle gärna se att Equmeniakyrkan uttalade sig i frågan, för att förebygga att hela frikyrkan tillskrivs eventuell islamofobi. Med det inte sagt att hoten mot Birro på något sätt är försvarbara, men jag tror att det går att fördöma både tveksamma tweets och efterföljande hat. De krafter som rullas igång av att misstänkliggöra utsatta grupper är inte att leka med, och vi får hoppas att Birro inser det snart.
Peder N
Vänstern – vilket inkluderar stora delar av frikyrklig medelklass – är inte särskilt tolerant...