Jimmie Åkesson väckte känslor i Vårgårda

Utfrågningen av Jimmie Åkesson i Vårgårda möte kom inte oväntat att till stor del handla om flyktingar. Sverigedemokraternas partiledare sa sig hellre vilja hjälpa pensionärer som riskerar att dö av svält i Sverige än flyktingar som vill komma hit.

 

Det låg mycket spänning redan innan Jimmie Åkesson intog scenen i den till sista plats fyllda Tångahallen. Ett massivt säkerhetsuppbåd och skärpta säkerhetsregler vittnade om att SD:s partiledare väcker starka känslor. I kväll var han påhejad av ett stort gäng partivänner och utbuad av en liten grupp unga kvinnor som valde att stå vända med ryggen till honom under hela utfrågningen.

Utfrågarna Britta Hermansson och Robert Eriksson höll en saklig, artig ton men lyckades ändå vid flera tillfällen visa på skillnaderna mellan kyrkans syn på medmänsklighet  och SD:s värderingar.

-        Debatten om massinvandring till Sverige har blivit enkelspårig.  Det övriga riksdagspartierna anser att det enda sättet att hjälpa flyktingarna är att ta emot dem i Sverige. Det tycker vi är fel. Vårt parti vill satsa pengar på att hjälpa dem som finns i flyktinglägren genom UNHCR. Det blir mycket billigare och vi kan på så sätt hjälpa många fler människor. Dessutom blir det pengar över till att bygga välfärden i Sverige.

Gång på gång refererade Jimmie Åkesson till en undersökning bland pensionärer på äldreboende som visar att många riskerar dö av undernäring.  Varför pengar till en bättre organiserad äldrevård skulle tas just från budgeten för flyktingmottagandet fick Åkesson aldrig motivera.

På Sändarens fråga om SD-ledaren ser flyktingmottagandet som roten till alla problem i det svenska samhället, vilket är en slutsats man lätt kan dra efter att ha lyssnat på argumentationen, sa Jimmie Åkesson:

-        Det är svårt att bortse från de negativa förändring som skett efter massinvandringen till Sverige.  Det har påverkat vår kultur, bostadssituationen, skenande socialbidrag och situationen i skolan.

Några positiva konsekvenser av invandringen nämnde han inte.

Robert Eriksson sa att han reagerat kraftigt på SD:s valaffisch inför EU-valet där partiet föreslog att tiggeriet ska förbjudas. Han berättade om sina erfarenheter av Räddningsmissionen i Göteborg som har ett stort engagemang för romerna.

-        Det finns inga tecken på att det ligger kriminella nätverk bakom tiggeriet, sa Robert Eriksson.

-        Nu är det du som uttrycker dig tvärsäkert, kontrade Jimmie Åkesson, som sa sig vara säker på att det finns romer som utnyttjas av kriminella aktörer.

Britta Hermanssons avslutning på kvällen var en hälsning om att inte vara rädd för det okända.

-        När vi känner att vi tappar kontrollen och inte vet hur vi ska reagera då blir vi rädda. Men himlens hälsning till jorden är alltid: Var inte rädd!

Jimmie Åkesson fick, liksom övriga partiledare, ta emot en t-shirt med texten: Först tänkte jag göra världen svart och vit, men så tänkte jag näää… Undertecknat Gud.

-        Den kan du och de övriga partiledarna ha på riksdagens högtidliga öppnande i höst, förutsatt att ni blir valda, sa Britta Hermasson.

Jimmie Åkesson sa sig vara glad för t-shirten men att han under den ceremonin kommer vara iklädd Blekingedräkten, som tidigare år.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.