Jesus till barnen

Förra helgen genomfördes Sveriges största barnledarkonferens i Jönköping. Ett brett ekumeniskt initiativ med cirka 1300 barnledare från hela landet på plats. Ett möte på temat ”ge Jesus till barnen” och en möjlighet att som barnledare träffas, be och inspireras inför framtiden.

Allt började för fyra år sedan när representanter från de olika frikyrkosamfunden samlades och  samtalade om sina erfarenheter av barn- och ungdomsarbete. Snart började diskussioner om att göra något gemensamt. Så småningom växte det fram en längtan att få samla landets alla barnledare till en gemensam inspirationshelg. Den första konferensen hölls 2011 i Jönköping och intresset blev större än väntat.

Magnus Sternegård, barn- och ungdomskoordinator på Equmenia, sitter själv med i ledningsgruppen och var väldigt nöjd med årets konferens.
- I år fick vi verkligen samlas kring Guds perspektiv på barnen och den resurs de kan vara i våra församlingar.

Konferensen har ett tydligt mål, att stärka ledarnas uppdrag och att uppvärdera hela församlingens barnarbete. Under helgen hade de möjlighet att lyssna till seminarier, delta i workshops och vara tillsammans i bön. Temat för konferensen har de både åren varit ”Ge Jesus till barnen” och Magnus är noga med att påpeka att det inte är fråga om att frälsa barn. Att ge Jesus handlar mer om att berätta och visa på Jesu kärlek.
- Många står ganska ensamma i sitt arbete och särskilt våra söndagsskolelärare har ofta inte möjlighet att själva vara med på gudstjänsterna, det gör det dessutom ännu viktigare med ett tillfälle till påfyllnad och fördjupning.

Niklas Björklund barn och ungdomspastor från Gävle var en av deltagarna på årets konferens. Han uppskattade särskilt det breda workshopsutbudet och gudstjänsterna.
- Från vår församling var vi sju barnledare som åkte på en ”roadtrip” Gävle-Jönköping. Det blev ett väldigt bra tillfälle till teambuilding och gemenskap för oss. 

Under helgen höll Magnus Sternegård själv ett seminarium om ”Barns andliga utveckling” och Jesu egna ord att vi ska bli som barnen. För Magnus är det inte bara gulliga ord om att vi ska se hur söta barn är, det verklig teologi.
- Vi behöver uppvärdera barnaskapet, deras förundran, ärliga behov och inte minst deras tillit. Det innebär att det vi gör med barnen måste få en större betydelse för hela församlingslivet. 

Med största sannolikhet blir det en konferens även 2017 och till dess letar man efter en större lokal. Längtan efter att få fortsätta ge Jesus till barnen idag, verkar helt enkelt vara en underskattad kraft i svensk kyrklighet. 

Linus Brengesjö

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.