Nyhet

Jehovas Vittnen växer i världen

Det första som slår en är klädseln. Slips och fluga. Klänningar och kjolar i olika längd. Prydliga frisyrer. Även på mindre barn. – När vi möts är vi festklädda, konstaterar John Fellert, äldste hos Jehovas vittnen i Borås.

Runt 5 000 vittnen är samlade på Elmia i Jönköping, en av tolv sammankomster i Sverige denna­ sommar. Förutom i Jönköping (där man haft två) också i bland annat Gävle och Helsingborg. Sammanlagt har drygt 26 000 deltagit. Programmet är identiskt över hela världen. Endast talarna skiljer sig åt. Men de har givna ämnen och ramar att hålla sig till i sina tal.

Det är familjärt och glatt. Det hejas och kramas till höger och vänster. År efter år möter vittnena nya och gamla vänner.

Dags för lunch. Plötsligt lite mindre festligt. Lunchlådor och salladsskålar plockas fram. Många sitter i den stora möteshallens bänkrader och balanserar med maten i knäna. Av praktiska skäl ordnar alla med egen mat, får vi höra. 

De flesta har mött Jehovas vittnen. Dörrknackarna med färgglada broschyrer i handen. Som aktivt vittne deltar man i missionsarbetet.

Rörelsen växer i världen. Varje dag byggs flera nya Rikets sal – av medlemmarna själva. Men i Sverige har man de senaste tio åren stagnerat. Nya medlemmar – inte minst genom invandringen, det finns flera Jehovas vittnen-församlingar i landet som har andra språk än svenska – kommer till. Men gamla försvinner samtidigt av åldersskäl eller att för att de valt att lämna rörelsen.

Dagen efter vårt besök är det dop. I en hyrd bassäng. Allt direktsänt till konferenslokalen via storbildsskärmar. En som ska döpas är Natalii Valtersson, nybakad ekonomistudent, också hon från Borås.

– Det är jättestort, en mil­stolpe i livet, säger hon.

Natalii är uppvuxen i rörelsen. Hennes föräldrar blev vittnen i mitten av 80-talet. Tonåren innebar en del grubblande, men nu är hon övertygad:

– Jag står för beslutet. Bibeln har vettiga grejor att säga. Jag är lycklig.

Samtidigt medger hon att det inte alltid varit helt lätt att växa upp i en Jehovas vittnen-familj. Hon kunde hamna utanför socialt, även om hon aldrig blev mobbad.

– Men mina klasskompisar var inte lyckliga på riktigt, säger hon övertygat.

Familjen Cronvall från Mölnlycke består av sex personer. Pappa Fredrik, 44, meteorolog vid SMHI i Göteborg, och mamma Jemima, 37, personlig assistent. Samt fyra barn i yngre skolåldern.

Lukas, 13, är mest talför. Att inte fira födelsedagar är inget problem.

– Vi har andra ”presentdagar”, säger han.

Lukas får många frågor om hur det är att leva i en Jehovas Vittnes-familj. Men mobbad har han inte blivit. Eller? Nja, det hände en sak i skolan …

– Det var en kille som retsamt undrade varför jag tackade Gud för maten och inte mattanterna

– Men då grep skolan resolut in, berättar pappa Fredrik.

Hans väg till rörelsen visar att dörrknackningen fungerar.

– Jag hade aldrig hört talas om Jehovas vittnen, visste ingenting, berättar han.

Men en dörrknackare väckte hans intresse. Vittnet kom tillbaka. Det blev många samtal. Och för snart 25 år sedan gick Fredrik Cronvall med i Jehovas vittnen. Där mötte han också sin blivande fru Jemima , vars föräldrar tillhörde samfundet.

– Men det här är mitt eget val. Mina föräldrar ifrågasatte om jag verkligen ville gå med, förklarar hon.

Med blev hon. Alla hennes syskon­ har dock inte gått samma väg.

Kontakterna med andra utanför rörelsen är en sak som diskuteras. Som medlem förväntas man alltså bland annat delta i dörrknackning (paret Cronvall är ute mellan 10 och 15 timmar i veckan) och möten i Rikets sal två gånger i veckan. Många gifter sig inom rörelsen. Medlemskap går i många fall i arv.

– Jag är fjärde generationens vittne, berättar John Fellert.

Jehovas vittnen skyr parti­politik. De röstar inte. Men de kan vara med i andra organisationer, även om tiden ofta sätter gränser för andra engagemang.

Både John Fellert och Stig Johansson­, äldste­ i Mölnlycke, medger att en del förändrats. Familjer får ha kontakt med uteslutna medlemmar. Barn som behöver blodtransfusioner tvångsomhändertas sällan numera. Jehovas vittnen-föräldrar brukar förklara samfundets negativa hållning, men läkaren har sista ordet.

Ändå. Rörelsen är starkt auktoritär. Sekt finns det de som säger. Och mycket patriarkal; det är män som bestämmer. Utnämningar sker uppifrån. Och högsta ledningen i USA – den styrande kretsen av sju personer – utser sig själv. Fjärran traditionell svensk frikyrklighet som en gång var med och banade väg för demokratin i Sverige.

– Vi är teokratiskt styrda, förklarar Stig Johansson.

– Guds ande leder oss och vi försöker hitta tillbaka till urkyrkans och Bibelns rötter.

Finns då ingen risk i denna form av styrning?

– Vi är medvetna om vår egen ofullkomlighet.

 

 

FAKTA OM JEHOVAS VITTNEN

 

Grundades i USA på 1870-talet.

Leds från USA där allt material – bland annat tidningen Vakttornet – görs eller godkänns. Materialet översätts sedan till 890 språk. Svenska var det andra språk som vittnena började­ översätta till.

Den svenska delen av Jehovas vittnen leds sedan en tid från Danmark.

Antal medlemmar i världen: 8,3 miljoner fördelade på närmare 120 000 församlingar i 240 länder.

I Sverige finns drygt 22 000 aktiva medlemmar i 310 församlingar.

Bedriver ett mycket aktivt missionsarbete genom dörrknackning.

Ser sig självt som den enda sanna kristna kyrkan. Deltar inte i ekumeniskt arbete.

Bokstavstrogen bibelsyn.Negativa till utomäktenskapliga förbindelser och homosexuella relationer. Avvisar evolutionsteorin.

Tror att domens dag närmar sig, 144 000 troende kommer då att föras till himlen.

Har varit och är förföljda på flera håll i världen. I Nazityskland fängslades och mördades vittnen. I bland annat Ryssland är samfundet för­bjudet.

Medlemmarna vägrar värnplikt och att ta emot blodtransfusioner.

Firar nattvard en gång om året vid ”Högtiden till minne av Jesu död”. Fler än de aktiva medlemmarna deltar då – i Sverige runt 35 000. Nästa år infaller den lördagen den 31 mars. Andra högtider som födelse­dagar, jul eller midsommar firar medlemmarna inte.

Har fått kritik för att helt vända uteslutna medlemmar (som man inte tror sig kunna återföra) ryggen och för att tysta ner sexuella övergrepp i rörelsen. Jehovas vittnen har avvisat kritiken bland annat med hänvisning till att man visst uppmanar till polis­anmälningar vid övergrepp.

Jehovas vittnen i Sverige har flera gånger försökt få statsbidrag, men både den tidigare Alliansregeringen och den nuvarande rödgröna har sagt nej med hänvisning till rörelsen syn på valdeltagande och blodtransfusioner.Högsta förvaltnings­domstolen har i ett par domar – den senaste från i februari i år (då var domstolen dock inte enig) – givit Jehovas vittnen rätt. Frågan ligger nu åter på rege­ringens bord.

Samfundet presenterar sig självt på en innehållsrik webbplats: www.jw.org/sv

 

 

Erik Lindfeldt

 • 2 Kommentarer

 • Lägg till ny kommentar
 • Thomas Kärrlander

  Hej Erik!
  Du glömde nämna att det var Charles Taze Russell som grundade rörelsen och att den faktiskt har sitt ursprung från 1800-talets adventiströrelse.
  JW:s trosuppfattningar:
  - De tror inte att Gud är treenig.
  - De tror inte att den heliga Anden är en person, utan att det är en kraft från Gud.
  - De tror inte att människor har en själ.
  - De tror inte att helvetet finns, istället tro de att alla ogudktiga upphör att existera.
  - De tror att Jesus är ärkeängeln Micael och alltså är en skapad varelse.
  - De tror att Jesus aldrig uppstod och Russell sa att hans kropp antingen upplöstes i gaser eller finns bevarad någonstans.
  - De tror att Jesus redan återkom 1874 men är fortfarande osynlig.
  - De tror att bara 144000 får plats i himlen och att det därmed redan är fullt.

 • Margot Loberg

  Är det nån som kallar FN för en amerikansk organisation bara för att huvudkontoret ligger i USA ? ? ?
  35 000 aktiva ? ?...... öh.....? ? ?