Ja till överenskommelse med Svenska kyrkan

Efter en timslång debatt antog Equmeniakyrkans årsmöte den ekumeniska överenskommelsen med Svenska kyrkan. Men på kyrkostyrelsens eget förslag så fick man också uppdraget att fortsätta samtalet med Svenska kyrkan om att förändra en del formuleringar när det gäller lokala avtal.

När debatten om den ekumeniska överenskommelsen startade fanns två förslag: kyrkostyrelsens avtalsförslag, och ett avslagsyrkande från Helsingborgs baptistförsamling. Lars Dalesjö, för övrigt avgående kyrkostyrelseledamot, redogjorde för helsingborgarnas uppfattning i frågan.

- Vi vill ha ett avtal, men det finns i avtalskrivningen begrepp som av vissa uppfattas som förolämpande. Det gäller till exempel begreppet omdop. I ett avtal bör man vara övernes om att inte använda formuleringar som man vet är förolämpande.

Lars-Göran Comén från Borås baptistförsamling var inne på samma linje. 

- Vi respekterar barndopet, men varför kan inte Svenska kyrkan leva med vår syn på dopet, undrade Comén.

Gunnar Boija från Alingsås missionsförsamling ansåg att avtalet var en halvmesyr. Den nationella överenskommelsen säger en sak, skrivningarna om lokala avtal delvis en annan. Leif Nilsson från Jönköping kritiserade avtalet från andra hållet än Dalesjö och Comén. Han framhöll Missionskyrkans avtal med Svenska kyrkan som en förebild, som bland annat säger att man erkänner varandra.

- Nu sägs det att man "bejakar" varandra. Det är en svagare skrivning.

Men flera ombud var också fram i debatten och yrkade bifall.Bland dem några ombud med erfarenhet av ett långt gånget samarbete med Svenska kyrkan. Men också ombud från församlingar som nog inte kommer att skriva lokala avtal. 

- Vi vill inte säga nej till ett avtal som kan hjälpa andra, sade till exempel Matilda Eriksson från Kortedala.

Från kyrkostyrelsens sida betonade man att beslutet på årsmötet gällde det nationella avtalet mellan samfunden. SKrivningarna kring lokala avtal är endast förslag. Under pågående debatt kom dock kyrkostyrelsen med ett tilläggsyrkande där man gav sig själva uppdraget att fortsätta samtalen med Svenska kyrkan när det gäller skrivningarna kring lokala avtal för att få bort formuleringar kring begrepp som omdop.

Efter beslutet var biträdande kyrkoledare Olle Alkholm väldigt glad:

- Nu är vi halvvägs. Nu är det bara Svenska kyrkan som ska fatta sitt beslut. Tillägget att vi ska fortsätta samtalet om formuleringar skulle ha skett ändå. Men vi vill naturligtvis visa respekt för beslutet i kyrkokonferensen och lyssna in det som sagts här.

Lars Dalesjö, som yrkade på fortsatta samtal, hoppas att samtalsdelegationen ska komma längre än man hittills gjort.

-I grunden är jag positiv till ett avtal, det behövs för de församlingar som idag samverkar på lokalplanet.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Robert Larsson
Olle Alkholm säger: "Tillägget att vi ska fortsätta samtalet om formuleringar skulle ha skett ändå." Är det så att kyrkostyrelsen lurade kyrkokonferensen med sitt tilläggsyrkande bara för att få igenom avtalet? Som baptist börjar förtroendet för Equmeniakyrkan, och särskilt ledarskapet, ta slut. Förståelsen för baptistiskt teologi finns inte, och därför förstår man inte är man knuffar ut oss ur samfundet. De värsta farhågorna om vad den nya kyrkan skulle bli har tyvärr besannats.
Peringe Pihlström
Det blev ett samarbetsavtal på misstänksamhetens och tvivlets grund som jag uppfattar det beslutade avtalet. Min tolkning kommer sig av att jag som pastor i en tydligt baptistisk församling samtidigt njuter av en djup, vänskapsbaserad samverkan med mina kollegor, prästerna i Markaryds kommuns svenskkyrkliga församlingar. Förtroendet och omsorgen går betydligt djupare än den halvutsträckta hand som jag uppfattar i avtalstexten, och som jag tyckte kom till uttryck i kyrkokonferensens debatt. "Om vi åker hem utan ett avtal kommer det fina samarbetet vi har hemma inte att finnas längre". Vad är sånt annat än en trist omskrivning för att vårt samarbete bygger på djup otrygghet om huruvida baptister går att lita på i dopfrågan. Med tanke på att ett antal baptistiskt övertygade nu känner tveksamhet över brist på kärleksfull omsorg från de barndöpandes sida i Equmeniakyrkan, eftersom det sårande omdopsförbud-begreppet får kvarstå som en benämning på vem jag är i deras ögon, tycker jag det är ett grymt högt pris vår Equmeniska kyrka betalar - för nästan ingenting. Jag trodde inte det var åt det här hållet vi hade tänkt gå, faktiskt och jag hade hoppats på mer från kyrkostyrelsen. av P
Jan Elnmqvist
Jag inte förstår inte riktigt vad man tvistar om. Jag tror att jag har rätt att hela debatten gäller barndop eller vuxendop, vilket egentligen vore det rätta. Själv anser jag barndop är felaktigt, detta görs i Sv. kyrkan enbart för att få fler medlemmar, inte av tro, föräldrarna tror ju ofta inte heller. Johannes döparen döpte väl bara vuxna som verkligen trodde på Jesus Kristus. I annat fall har jag missförstått det hela. Samarbete kan man ju ha lokalt med Sv. kyrkan utan att diskutera detta med dop. Jag förstår inte heller ordet "omdop", som det talas så mycket om. Nu kanske jag blir utesluten för att jag är så kritisk, men min tro på Jesus Kristus och vuxendop rubbas inte.