Nyhet

Insamling mot Trumps abortförbud

President Trump stoppade nyligen bidrag till internationella organisationer som stödjer abort. Nu bjuder Sverige in till en konferens för att samla in pengar och ersätta de amerikanska bidragen.

Initiativtagare till "She decides" ("Hon bestämmer") är den nederländska ministern för handel och utveckling, Lilianne Ploumen. "She decides" är ett globalt insamlingsinitiativ som är öppet både för enskilda länder och för privatpersoner.

Tillsammans med Nederländerna bjuder Sverige, Danmark och Belgien in till en konferens i Bryssel den 2 mars.

– She Decides är ett ställningstagande för kvinnors rättigheter och självklara rätt att bestämma över sin kropp. Vi ska mobilisera politiskt och finansiellt stöd och visa att det finns en motkraft till den oroande utveckling vi ser såväl i USA som i andra delar av världen, säger den ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat Isabella Lövin (MP).

Regeringsrepresentanter från ett 50-tal länder i världen är inbjudna, liksom mellanstatliga organisationer, samt representanter för det civila samhället och privata aktörer. Sverige är medarrangör för att "bidra till ett världsomspännande partnerskap kring dessa jämställdhets-och rättighetsfrågor", skriver regeringen. Man önskar också sända ett budskap till USA:

– Om man vet att det här är en mycket dålig väg att gå om man vill rädda kvinnors liv, om man vill att kvinnor och familjer ska ha makt över sina egna liv och att flickor ska kunna gå i skolan och inte bli gravida för tidigt, då är det viktigt att vi står upp för rätten till planerad, säker och laglig abort, säger Isabella Lövin till TT.

"She decides" skriver på sin hemsida (www.shedecides.eu) att det amerikanska stöd som Trump dragit tillbaka har uppgått till 600 miljoner dollar per år. Stödet har gått till organisationer som informerar om abort och arbetar med att informera om och tillhandahålla preventivmedel. Flera av dem arbetar också förebyggande mot HIV/aids.

Nu hoppas man alltså kunna samla in medel på annat sätt. Insamlingen administreras av The Rutgers Foundation, en stiftelse som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och har sitt säte i Nederländerna./TT


 

 • 2 Kommentarer

 • Lägg till ny kommentar
 • Namn

  Ja visst, fortsätt uppmuntra dödandet av de svagaste, de minsta, de som väntar på att födas.

  (HÄR TIDIGARE ETT STYCKE SOM ÄR BORTTAGET AV REDAKTIONEN PÅ GRUND AV STÖTANDE SPRÅKBRUK. Red)

  "De har blivit uppfyllda av allt slags orättfärdighet, ondska, girighet och elakhet, de är fulla av avund, mordlust, stridslystnad, svek och illvilja. De skvallrar och förtalar, de hatar Gud och brukar våld. De skrävlar och skryter och tänker ut allt ont. De lyder inte sina föräldrar, är oförståndiga och trolösa, kärlekslösa och hjärtlösa. Sådant gör de, fastän de mycket väl känner till Guds rättvisa dom, att de som handlar så är värda döden. Ja, de samtycker också till att andra gör det." (Rom 1:29-32)

 • annonym

  I gamla testamentens tid tillbad man avguden Molok , åt honom offrade man spädbarn genom att bränna dem levande ! varför gjorde man denna fruktansvärda handling ? Jo för att man trodde man skulle få det bättre . man kan säja det var en slags välfärds gud . Idag gör vi samma hemska handlingar men på klinisk väg och med vår lagstiftnings godkännande ! Märk väl vi använder namnet på avguden Molok om man inte får som man vill , man blir Moloken !