Ingen sammanslagning mellan studieförbund

Det blir ingen sammanslagning av de två studieförbunden Bilda och Sensus, det beslutades vid respektive extrastämmor idag. Sensus sa ja men Bilda nej. Förbunden går nu vidare var för sig.

-Jag är lite förvånad över Bildas nej vi har ju jobbat så länge för det här tillsammans, en bra process. Vi i Sensus röstade ju enhälligt för ett ja, säger förbundsrektor Ann-Katrin Persson.

-Vi hade en gemensam vision som vi trodde på och där ett samgående skulle blivit till fördel för båda förbunden, säger hon vidare.

Finns frågan kvar nu om ett samgående?
-För en del gör den kanske det, men vi inom Sensus känner att vi lägger ned det här spåret nu, processen har tagit så mycket energi och tid som vi visserligen känner stärkt oss men nu måste vi koncentrera oss på verksamheten, säger Ann-Katrin Persson.

Sedan första stämmobeslutet i maj har ett arbete pågått i gemensamma arbetsgrupper kring olika ämnen. Samtal kring arbetsgruppernas rapporter har förts på dialogmöten med medlemsorganisationer och samarbetsparter runtom i landet.

Under extrastämmorna idag diskuterades  och bearbetades ett antal utvalda ämnen  i workshops med de ombud som deltog. Trots många gemensamma nämnare och framtidstankar räckte det för Bildas medlemmar inte hela vägen till ett ja för ett nytt gemensamt studieförbund.

Vi har sökt företrädare för Bilda utan framgång.

 

Fakta: Bilda och Sensus

Studieförbundet Bilda hette tidigare Frikyrkliga Studieförbundet som grundades 1947. Bilda ska enligt stadgarna  utifrån en kristen livsåskådning som grund bedriva folkbildningsarbete som svarar mot behov i kyrka och samhälle.[1]

Som ett av de tio studieförbund får Bilda ett årligt statligt bidrag för en del av verksamheten.som fördelas av Folkbildningsrådet. Summan ligger runt 100 miljoner kronor.

Bilda driver också ett studiecenter I Jerusalem.

Sensus studieförbund har 30 medlemsorganisationer, däribland Svenska kyrkan, Scouterna och Svenska muslimer för fred och rättvisa. Man har dessutom samarbetsavtal med ett flertal  TCO-förbund,

Sensus studieförbund bildades i maj 2002 genom samgående av tre studieförbund: KFUK-KFUM, Sveriges Kyrkliga studieförbund (SKS) samt Tjänstemännens Bildningsverksamhet (TBV)

Sensus är en ideell förening med riksförbund och åtta regioner. Förbundsordförande är  Michael Ekdahl och förbundsrektor är Ann-Katrin Persson.

 

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.