Inga trygga rum för papperslösa

Rädda papperslösa familjer och skärrad personal. Polisingripandet på Svenska kyrkans familjeläger i Skåne har fått stor uppmärksamhet.

Svenska kyrkan i Malmö hade i förra veckan anordnat ett familjeläger på ett abonnerat vandrarhem i Kågeröd, nordvästra Skåne. Lägret riktade sig till familjer på flykt.

Det var efter ett tips som polisen i fredags anlände till familjelägret för att genomföra en så kallad inre utlänningskontroll. Sammanlagt deltog ett trettiotal poliser i insatsen.

Fem familjer togs om hand och skickades till rättscentrum i Malmö eftersom de saknade uppehållstillstånd.

Adil från Albanien var där tillsammans med sin fru och sina två barn, fyra och elva år. Ungefär samma ålder som de flesta andra barn på lägret.

– Hos våra vänner i kyrkan hittade vi lite ljus, glädje och värme. Vi fick chansen att tala med andra familjer i samma svåra situation som vår, säger han.

Han berättar att polisingripandet var en traumatisk upplevelse för hans barn.

– De mår väldigt dåligt. De vaknar mitt i natten och är rädda, säger han.

– Det kom 30 poliser. Det var som om vi skulle vara kriminella eller terrorister. Jag förstår inte, hur kan polisen göra så på ett familjeläger? Och inför barnen?

Efter tillslaget kommer polisen att skicka tillbaka familjen till Albanien.

Prästen Per Kristiansson var själv inte på plats i Kågeröd, men ansvarade för familjelägret.

– Vi visste att detta var ett möjligt scenario. Men samtidigt trodde vi inte att det skulle ske. Särskilt med en så här massiv polisinsats.

Under måndagen har Per Kristiansson suttit i möte med personalen som var med på lägret.

– De är väldigt skärrade, detta är en ofattbar situation. Vi satte in resurser direkt under fredagskvällen för att stötta dem.

Och hur mår familjerna?

– De känner osäkerhet och rädsla. Barnen som var på lägret är i den åldern att de förstår vad som hänt.

Traditionellt har kyrkan betraktats som en fredad zon. Men så ser inte svensk polis på det.

– Det finns inga fredade zoner, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Polisen Region Syd.

Hon menar att insatsen omfattning inte "är så ovanlig som man kanske kan tro".

– Detta var en ganska normal tjänsteåtgärd. När vi får information bedömer vi hur stora resurser vi behöver för att situationen ska kunna hanteras lugnt. Men sedan Svenska kyrkan gick ut med ett pressmeddelande om insatsen har debatten blossat upp.

– Tre av familjerna har varit eftersökta sedan 2014. De har varit väl medvetna om att de inte har rätt att vistas i riket.

Ewa-Gun Westford säger att hon inte vill recensera Svenska kyrkans verksamhet för papperslösa.

– Vi kan bara konstatera att i den här situationen har olika samhällsaktörers uppdrag och intressen kolliderat, vilket är beklagligt.

Trots att kyrkofriden inte är ett juridiskt begrepp är Per Kristiansson kritisk till polisens agerande.

– Rent juridiskt har polisen rätt. Men samtidigt tänker jag: Vad händer med samhället om trygga platser som denna inte får finnas? Vi riskerar att få ett samhälle där utsatta familjer med små barn inte kan känna sig säkra någonstans.

– Men även vi i kyrkan följer lagen. Vi har ett uppdrag som är grundat i Evangeliet, men också i Lagen om Svenska kyrkan. Vi har fått ett uppdrag av riksdagen att bedriva diakonalt arbete. Och detta är diakoni.

Pontus Håkansson

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander
Polisledningens agerande är absurd. Man tillåter hundratals utländska män med utvisningsbeslut ockupera Medborgarplatsen med motiveringen att ”Det saknas med andra ord skäl för att ta dessa personer i förvar.” (enligt polisens pressmeddelande 2017-08-11) samtidigt som man tydligen har goda skäl att ta barnfamiljer i förvar! Polisen har förvandlas till nickedockor för makteliten samtidigt som landet befinner sig i fritt moraliskt förfall med polisledningens goda minne!