Immanuel Senior lämnar RPG

RPG-föreningen Immanuel Senior i Stockholm lämnar sitt medlemskap i Riksförbundet Pensionärsgemenskap. - Vi vill inte vara med i en odemokratisk förening, säger ordförande Rachel Norborg-Jerkeby.

 

 

Bakgrunden till beslutet att lämna RPG, som togs vid ett extra föreningsmöte 16 december, är dramatiken RPG:s riksstämma i maj. Både den avgående ordföranden, Sten-Gunnar Hedin, och den föreslagna, Thord-Ove Thordson, lämnade då riksstämman i protest mot hur förbundsstyrelsen agerat i två personalärenden.

-        Vi som ombud visste inte vad som hänt och fick heller ingen förklaring till varför styrelsen valt att säga upp en person i central tjänst. Vi har vid upprepade tillfällen bett styrelsen förklara sig, säger Rachel Norborg-Jerkeby.

Hon tycker att även tiden efter riksstämman har präglats av brist på insyn och öppenhet. RPG:s egen tidning SeniorPosten har inte berört vad som hänt.

Berndt Holgersson, tf ordförande i förbundsstyrelsen, ger en annan bild. Förbundsstyrelsen valde att avbryta en provanställning eftersom personen i fråga inte var lämplig för tjänsten, vilket han säger att han förklarat vid riksstämman.

I augusti fick Bo Schylander uppdrag att skriva en vitbok till distrikten. Arne Berg, ledamot i RPG:s valberedning, menar att det omöjligt kan bli en opartisk utredning eftersom Bo Schylander är organisationens revisor och dessutom satt han som ordförande i stämman. Berg lämnar nu sitt uppdrag i valberedningen.

-        Det tycks inte finnas någon vilja att förklara för de lokala föreningarna vad som har hänt. Jag tycker inte att det känns bra att vara med i en organisation där det saknas insyn och förtroende för styrelsen, säger Arne Berg.

Berndt Holgersson tillbakavisar att Bo Schylander skulle vara partisk. Han har varken handlagt ärendet och ingår inte heller i förbundsstyrelsen.

-        Vi litar ju på att han är opartisk när vi anlitar honom som revisor, säger Holgersson.

Han uppger att han skrivit två brev till Immanuel Senior och bett att få diskutera frågan, men inte blivit hörsammad.

Rachel Norborg Jerkeby anser att det krävs en omorganisation på kansliet och ett nytt styrelseval för att komma tillrätta med den maktstruktur hon upplever präglar RPG:s ledning.

Immanuel Senior, som har 280 medlemmar, blir nu en fristående organisation inom Immanuelskyrkan. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
M Ahlgren
Om det är två´personalärenden, som gjorde att förre och kommande ordförande hoppade av, så kan ju inte den förklaring som ges vara tillfredsställande. Undrar om man kan införa en regel om provtjänstgöring i styrelsen, så de som inte passar , kan avhysas innan mandatperioden gått ut?